– Za danas jedna jako zanimljiva tema, koja će vas definitivno natjerati na razmišljanje. Svjedoci smo toga, d akada je beba mala prvo liči na oca, a onda kada malo odraste na majku ili obratno. Danas govorimo o genima, i šta to djeca sigurno nasljeđuju od oca, a šta od majke…

Obiteljsko obrazovanje sugerira da su određene genetske osobine kod djece primarno povezane s muškim genima i da se isključivo nasljeđuju od oca, a ne od majke. Pri rođenju se brojne osobine nasljeđuju od roditelja i često je prijenos genetskih karakteristika neizbježan. Tipično, djeca nasljeđuju dva ključna aspekta od svojih očeva: Prema genetičarki Dani Bresset, postoji veća vjerojatnost akademskih poteškoća i povećane stope depresije ili anksioznosti među djecom čiji su očevi stariji od 45 godina.

Kada je u pitanju određivanje spola djeteta, otac ima potpunu kontrolu. Briset je zadržala uvjerenje da biološki spol potomaka ovisi isključivo o muškarcima. visoko Genetski utjecaj na djetetov izgled često je tješnje povezan s ocem nego s majkom. Prema mišljenju stručnjaka, postoji najmanje 700 genetskih varijanti koje utječu na visinu djeteta.

Na određivanje visine utječu genetski čimbenici naslijeđeni od oba roditelja, ali istraživanja pokazuju da očevi geni imaju veći utjecaj. Brissett napominje da ako je otac visokog rasta, postoji veća vjerojatnost da će i dijete značajno porasti u visinu. Nasljedstvo koje dobivamo od oca i majke može se podijeliti na različite komponente. Bez obzira na kvalitetu vašeg genetskog sklopa, ključno je dati prioritet zdravom načinu života. U konačnici, vaš životni stil igra ključnu ulogu u određivanju vašeg fizičkog izgleda i općeg blagostanja. Oblik vrha nosa, područje oko usana, veličina jagodične kosti i položaj kutova očiju nasljedne su osobine koje djeca stječu.

Ove specifične crte lica ključne su u procesu prepoznavanja lica, a pojedinci koji posjeduju slične karakteristike u tim područjima činit će se gotovo nerazlučivima. Tipično, genetski sastav djeteta sastoji se od 50 posto od majke i 50 posto od oca. Unatoč tome, muški geni imaju tendenciju biti asertivnije prirode, što rezultira njihovom većom istaknutošću. Posljedično, aktivni geni naslijeđeni od majke obično čine oko 40 posto, dok aktivni geni naslijeđeni od oca čine oko 60 posto.

U slučaju trudnice, njezino tijelo prepoznaje fetus kao pomalo strano biće. Kako bi osigurala preživljavanje bebe, ona mora pronaći način da se pomiri s očevim asertivnim genetskim sklopom, čak i ako to znači ugrožavanje vlastitog genetskog materijala. Unatoč tome, ostaje moguće utvrditi nasljedne osobine koje dijete može steći i od oca i od majke. Spol budućeg djeteta određuje otac. Dok majka uvijek daje X-kromosom, otac ima potencijal dati ili X-kromosom (što rezultira ženom) ili Y-kromosom (što rezultira muškarcem).

Genetsko naslijeđe igra značajnu ulogu u određivanju hoće li netko imati prekomjernu tjelesnu težinu ili će biti fizički spreman. Otprilike 25-80 posto težine i veličine tijela pojedinca može se pripisati njihovom genetskom sastavu. Naslijeđeni problemi s težinom mogu predstavljati značajan izazov za pojedince koji se žele boriti s viškom kilograma. Unatoč inherentnim poteškoćama, usvajanje razumne prehrane i bavljenje redovitom tjelesnom aktivnošću ipak mogu dati pozitivne rezultate.

Vjerojatnost nasljeđivanja sklonosti ka kondiciji ili prekomjernoj tjelesnoj težini jednaka je od oba roditelja, no sklonost debljanju češće se nasljeđuje u usporedbi s sklonošću ka kondiciji. Težina majke igra značajnu ulogu u određivanju težine djeteta. Kada majke imaju višak kilograma, uobičajeno je da rađaju veće i teže bebe. Nasuprot tome, ako je majka mršava, dijete će također biti mršavo, bez obzira na očevu težinu. Osim toga, ako majka ima prekomjernu tjelesnu težinu, postoji mogućnost da dijete ima višak kilograma već od trenutka rođenja.

Preporučeno