Kada se spomene baba vanga, svi odmah pomisle na nešto zastrašujuće i istinito. Međutim, ona je ipak bila jedna dobra duša, koja je volila da pomogne baš svakome.

Baka Vanga, poznata po svojim proročkim sposobnostima, ne samo da je iza sebe ostavila mnoštvo proročanstava, već je prenijela i vrijednu mudrost. Čvrsto je vjerovala da će slijeđenje njezinih savjeta dovesti do blagostanja i sreće. Evo nekoliko neprocjenjivih savjeta bake Vange za privlačenje neizmjernog bogatstva i radosti: 1. Pobrinite se da hranu i piće uvijek konzumirate iz nerazbijenih i potpunih tanjura i šalica, jer ćete tako sačuvati pozitivnu energiju i sreću u svom kućanstvu.

2. Kako biste zadržali sreću i blagostanje u svom kućanstvu, jednostavno stavite šaku novčića u zapušteni kutak. 
3. Zaštitite se od nepovoljnih okolnosti tako što ćete prostor iznad glavnog ulaza ukrasiti granama.
4. Podijelite ostatke svojih obroka, poput kore kruha i ostataka mrvica, s ptičjim stvorenjima, prizivajući tako sreću u svoje prebivalište.

5. Preporučljivo je suzdržati se od hvalisanja vlastitim stanjem sreće, osobito u prisutnosti nepoznatih osoba. Zavist koja može proizaći iz takvih prikaza ima potencijal negativno utjecati na nečiji život.

Savjetuje se suzdržati se od držanja ogledala koje je oštećeno ili ima pukotine u svom stanu. Takav predmet ima sposobnost umanjiti nečiju sreću, pa je stoga neprikladan za prisutnost u kućanstvu. Kako biste postigli prosperitet, preporučljivo je nositi novac uredno u novčaniku, a ne zgužvan u džepovima. Zanimljivo, bugarski mediji sugeriraju da bi pravi datum rođenja Babe Vange mogao biti 31. siječnja, što je u suprotnosti sa službenom dokumentacijom koja navodi 3. listopada. Pavel Kiprov, stanovnik sela Černiče, tvrdi da je Vanga rođena u zimskom razdoblju.

Kiprov je s nepokolebljivim uvjerenjem otkrio da je Vanga, glasovita proročica, ušla na ovaj svijet 31. siječnja u Strumici. To mu je znanje izravno prenijela sama Vanga. Nasuprot tome, Ivan Dramov, predsjednik fonda “Vanga”, čvrsto vjeruje da se njezino rođenje dogodilo 3. listopada. Tu sigurnost temelji na datumima rođenja upisanim u njezine putovnice iz 1953. i 1995. godine, u kojima je u objema 3. listopada.

U tekstu povodom dana rođenja babe Vange, “Trud” piše da se jedno od njenih proročanstava, vezano za trajnu raspravu o njenom datumu rođenja, doista i obistinilo.

Baba Vanga, međunarodno priznata kao Vangeli Pandev Gušterov, posjedovala je jedinstvenu sposobnost predviđanja događaja unatoč tome što je fizički izgubila vid u dobi od dvanaest godina. No, vjeruje se da je taj gubitak nadoknadila svojim “duhovnim” vidom koji joj je davao moć da gleda u budućnost. U njezinim godinama formiranja, Vangin otac aktivno je sudjelovao u probugarskoj frakciji Unutarnje makedonske revolucionarne organizacije, pokazujući snažnu povezanost s lokalnim makedonskim identitetom. Tijekom Prvog svjetskog rata bio je regrutiran u bugarsku vojsku, dok je Vanga tragično izgubila majku. Vanga se 10. svibnja 1942. udala za Dimitra Gušterova, bugarskog vojnika podrijetlom iz sela Krandžilice kod Petriča. Dimitar je tražio osvetu za bratovo ubojstvo, što ga je odvelo u grad u kojem je boravila Vanga. Par se na kraju nastanio u Petriču, odakle se počela širiti Vangina slava.

Kasnije je Dimitar uvršten u bugarsku vojsku i stacioniran u sjevernoj Grčkoj, koja je tada bila pod bugarskom kontrolom. Nažalost, Dimitrovo zdravlje se pogoršalo i on je podlegao alkoholizmu, preminuvši 1. travnja 1962. Vangina posljednja želja bila je ispoštovana kada je njezina rezidencija u Petriču preuređena u muzej, koji je prve posjetitelje dočekao 5. svibnja 2008. Slično, Rupitina novoosnovana kuća postala je dostupna javnosti 25. ožujka 2014. Uvažavajući njezin značajan doprinos, Općinsko vijeće Općine Petrič dodijelilo joj je 2012. godine, i nakon njezine smrti, cijenjeno zvanje „Počasna građanka“.

Preporučeno