U Srbiji je moždani udar primarni uzrok smrtnosti, što naglašava važnost pravovremenog prepoznavanja simptoma. Alarmantan je podatak da se u Srbiji svakih dvadesetak minuta dogodi moždani udar, a godišnje oboli od 20.000 do 25.000 ljudi. Dok određeni simptomi, kao što je nejasan govor, mogu signalizirati nadolazeći moždani udar, drugi pokazatelji mogu se razviti sedmicama prije incidenta.

 

 

Na primjer, svakodnevne aktivnosti kao što je kuhanje mogu postati problematične zbog poteškoća u podizanju jedne ili obje ruke, što može biti znak prolaznog ishemijskog napada. Prolazni ishemijski napad, također poznat kao moždani udar upozorenja ili mini moždani udar, manifestira se simptomima koji su slični moždanom udaru, uključujući iznenadni gubitak vida, zamagljen ili dvostruki vid, zbunjenost, vrtoglavicu, poteškoće u razumijevanju drugih i probleme s ravnotežom i koordinacija. Međutim, razlika je u tome što su simptomi privremeni i ne rezultiraju bilo kakvim trajnim neurološkim oštećenjem. To je zbog trenutne opstrukcije koja ometa protok krvi u mozgu. Ključno je priznati da su osobe koje su imale prolazni ishemijski napad izložene riziku od moždanog udara u danima ili sedmicama koji slijede. Stoga ne treba olako shvatiti svaku pojavu „mini moždanog udara“, a hitna konsultacija sa medicinskim stručnjakom je imperativ kako bi se odredili potrebni koraci.

 

 

Iznenadna pojava funkcionalnog oštećenja je definišuća karakteristika akutnog moždanog udara i postoji nekoliko tipičnih indikacija kojih treba biti svjestan. To uključuje potpuni ili djelomični gubitak pokreta na jednoj strani tijela, kao što su ruke, noge ili lice, kao i poteškoće s govorom i razumijevanjem govornog jezika. Može doći do gubitka vida na jedno ili oba oka, a pojedinac može da doživi poteškoće u hodu, teturajući hod i intenzivne glavobolje praćene povraćanjem, o čemu je elaborirala prof. dr Aleksandra Pavlović tokom programa usmerenog na zdravlje.

 

 

Preporučeno