Verujemo da je svima vama jako dobro došlo ovih par dana zahlađenja, jer nakon leta koje j eišlo iznad 40 stepeni celzijusa, ovo svakako dobro dođe. MEđutim, opet sa druge strane imamo osobe koj eitekako vole visoke temperatire, a za njih definitivno nemamo lepe vesti. Naime, kako RMHZ Srbije, donosi od jučer vest, a to je da ćemo imati i više nego hladnu zimu. 

Tako se sada na svom ofiijelnom FEjsbuk nalogu oglasio i Jugosav Nikolić, koji je rekao da ćemo imati možda i najljuću zimu u poslednjih 10 godina. “Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha u toku zime 2022/23. godine u Srbiji biti u granicama višegodišnjeg proseka. Očekivane vrednosti srednje zimske temperatura vazduha biće u intervalu od nula do četiri stepena u nižim predelima, a od minus četiri do minus dva u planinskim predelima,”, reako je on. 

Kako je on sam izjavio, tokom zime, samo u Srbiji ćemo imati od 40-65 dana čija će jutra da kreću sa mrazom, a na planinama od 70-90 dana. Također je najavio 7 do 20 dana koji će da budu ledeni, a na planinama 30-50 istih takvih dana. Sa padavinama će biti naime sledeća situacija:”Klimatski izgledi ukazuju da će tokom zime količina padavina biti u domenu proseka, dok su u južnim delovima Srbije moguće padavine iznad prosečnih vrednosti.

Sezonska količina padavina je u intervalu od 100 mm do 160 mm u nižim predelima, a na jugu zemlje i do 180 mm, dok se u brdovito-planinskim predelima očekuje količina padavina od 200 mm do 230 mm. Prognozira se da će broj dana sa padavinama većim od 0,1 mm tokom zimske sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 31 do 40, a na planinama do 50″ – zaključio je on.

Preporučeno