Grupa bivših studenata ugledne institucije okupila se na proslavi godišnjice mature i posjetila svog bivšeg profesora. Maturanti su u razgovoru izrazili žaljenje na težinu svog posla i životne nedaće. Profesor je otišao u kuhinju kako bi pripremio kavu, a po povratku je nosio pladanj sa šalicama koje su se razlikovale po veličini, materijalu i cijeni: neke su bile staklene, neke porculanske, neke plastične, neke jeftine, a neke skupe. . Dok su se studenti posluživali kavom, profesor je primijetio: “Zapamtite da su izvrsne šalice one koje se prvo uzmu, dok one jeftinije ostaju. Prirodno je željeti najbolje za sebe, ali to je glavni uzrok našeg stresa i komplikacije.

Imajte na umu da šalica sama po sebi nije ono što poboljšava okus kave. Često je jednostavno skuplja, a ponekad čak i prikrije kvalitetu napitka. Iskreno, htjeli ste samo kavu, a ne šalicu. No, namjerno ste odabrali najbolje i pažljivo pregledali ono što su drugi uzeli. Život se može usporediti sa šalicom kave, a naš posao, novac i društveni status samo su alati koji nas održavaju. Kvalitetu našeg života ne određuje kakvu šalicu imamo, no često postanemo pretjerano fiksirani na šalicu, zbog čega propuštamo užitke same kave. Najsretniji pojedinci nisu oni koji posjeduju najbolje stvari, već oni koji izvlače najviše iz onoga što imaju. Ako želite unijeti više radosti u svoj život, postoji deset znanstveno dokazanih načina za to.

Prema istraživanju citiranom u “The Happiness Advantage”, jedan od tih načina je redovita tjelovježba. Studija provedena na tri skupine pacijenata s depresijom otkrila je da je nakon šest mjeseci, skupina liječena isključivo lijekovima imala stopu recidiva do 38%, dok su oni koji su vježbali ili uzimali kombinaciju lijekova i tjelovježbe imali mnogo niže stope recidiva. Kombinirana skupina imala je nešto bolji ishod, pokazujući stopu recidiva od 31%. Rezultati skupine koja je samo vježbala bili su najviše iznenađujući, sa stopom recidiva depresije od samo 9%. Ovo istraživanje naglašava značajan učinak vježbanja u smanjenju depresije. Druga studija objavljena u Journal of Health Psychology otkrila je da pojedinci koji vježbaju tvrde da su sretniji zbog poboljšane slike o svom tijelu.

Državno sveučilište Kent provelo je istraživanje s više od 500 studenata, koje je otkrilo da pretjerana upotreba mobitela dovodi do lošijih ocjena, pojačane tjeskobe i smanjene sreće. Razlog tome može se pripisati činjenici da su ljudi koji provode duže vrijeme na svojim uređajima manje izloženi “društvenim mrežama uživo”, što ih čini podložnijim društvenim usporedbama i naposljetku osjećaju praznine.

Preporučeno