Postoji jednostavan trik koji vam može pomoći da budete sigurni da ste isključili peglu, šporet ili zaključali vrata pre nego što napustite kuću. Ovaj trik se sastoji od korišćenja fizičkog simbola ili rituala koji vam pomaže da zapamtite da ste obavili određenu radnju.

Koliko puta vam se desilo da vas pamćenje izneveri? Da li spadate u grupu ljudi koji se nikada ne osećaju potpuno sigurno da su isključili peglu ili šporet pre nego što napuste svoj dom, ili da li su možda zaboravili da zaključaju ulazna vrata? Ako ste se prepoznali u ovim situacijama, niste sami. Mnogi od nas su doživeli slična iskustva, ali postoji jednostavan metod koji može pomoći da se ove brige smanje.

Siri-Marija Kamp, stručnjak za neurokognitivnu psihologiju sa Univerziteta u Triru, objasnila je u intervjuu za “miHOMEBOOK” da naš mozak često ne obraća pažnju na rutinske radnje koje obavljamo svakodnevno. Isključivanje šporeta nakon kuvanja ili zaključavanje ulaznih vrata na putu do posla su deo niza radnji koje se ponavljaju gotovo istim redosledom svaki dan. Kada izlazite iz kuće, ove aktivnosti postaju deo automatskog procesa: obuvate cipele, oblačite kaput ili jaknu, uzimate torbu, gasite svetla, zaključavate vrata i odlazite na put. Ove radnje se izvode gotovo bez razmišljanja o njima.

Postoji trik koji može “prevariti” mozak i pomoći mu da zapamti ove rutinske radnje. Ideja je da se “obične” aktivnosti pretvore u nešto “neobično”, koristeći maštu. Postoji nekoliko načina da se ovo postigne. Na primer, možete pevati pesmu dok zatvarate vrata ili poskočiti kada isključujete peglu. Na taj način, mozak će zabeležiti ovaj trenutak kao nešto specifično i povezati ga sa konkretnim danom.

Ovaj jednostavan trik može pomoći da se smanje brige i neprijatnosti koje proizilaze iz zaboravljanja da se obave važne svakodnevne radnje. Takođe može biti koristan za one koji često imaju poteškoća sa pamćenjem ili su skloni distrakciji. Uvođenje malih promena u rutinu može imati veliki uticaj na pouzdanost i sigurnost u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

BONUS TEKST:

Kruška je sočno i ukusno voće koje je široko rasprostranjeno i veoma popularno širom sveta. Pripada rodu Pyrus u porodici Rosaceae, istoj porodici kao i jabuke. Postoji mnogo sorti krušaka, a neke od najpoznatijih uključuju Bartlett, Anjou, Bosc, Conference, i Asian (npr. Kineska ili Japanska) kruška.

Kruške su poznate po svom sočnom mesu, blago slatkastom ukusu i karakterističnoj hrskavosti. Ovo voće je bogato hranljivim sastojcima kao što su vlakna, vitamin C, kalijum i antioksidanti. Sve ove komponente čine krušku ne samo ukusnim, već i izuzetno korisnim za zdravlje.

Jedna od prednosti konzumiranja krušaka je njihov visok sadržaj vlakana. Vlakna su važna za zdravlje digestivnog sistema, jer pomažu u održavanju redovne probave i sprečavaju probleme poput zatvora. Osim toga, kruške su niskokalorične i imaju nizak glikemijski indeks, što ih čini odličnim izborom za ljude koji vode računa o težini ili kontroliju nivo šećera u krvi.

Pored toga, kruške su izvor vitamina C, koji je važan za jačanje imunološkog sistema i borbu protiv infekcija. Takođe sadrže antioksidante poput flavonoida i karotenoida, koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i smanjuju rizik od hroničnih bolesti poput srčanih oboljenja i kancera.

Kruške su takođe dobar izvor kalijuma, minerala koji je ključan za regulaciju krvnog pritiska i održavanje zdravlja srca. Redovno konzumiranje krušaka može pomoći u smanjenju rizika od visokog krvnog pritiska i drugih kardiovaskularnih problema.

Osim što su izuzetno hranljive, kruške su takođe veoma versatile u kulinarstvu. Mogu se jesti sveže, pečene, kuvane ili čak koristiti u pripremi slatkih i slanih jela. Na primer, mogu se dodati u salate, kolače, kompote, ili se koristiti kao prilog uz meso.

Uz sve ovo, kruške su takođe lep dodatak bilo kojoj voćnoj korpi ili voćnom aranžmanu zbog svoje lepe boje i oblika. Dakle, bilo da uživate u njima svežim ili ih koristite u kulinarskim kreacijama, kruške su izvanredan izbor voća koji će vam doneti mnogo zdravstvenih koristi i zadovoljstva u ishrani.

Preporučeno