Danas pišemo o našem čuveni glumac, Milivoje Mića Tomić rođen je u Beogradu 1920. godine i često je nazivan majstorem sporednih uloga. On je publiku zadivio u legendarnim filmovima kao što su Maratonaci trče počasni krug i Ko to tamo peva. Može se reći da je Mića za domaću publiku ostao besmrtan poput Maksimilijana Topalovića iz “maratonaca” koji u svojoj 125 godni nje ni pomišljao o smrti.

On je rođen u Beogradu, a prvo je upisao Pravni fakultet, a tako je brzo shvatio da prava nisu za njega i pri Muzičkoj akademiji je upisao dosek pozorišne umetnosti. Također, bio je član Beogradkog dramskog pozorišta, a igrao je i u Atelju 212. Kada je u ptanju glumačk debi mu je bila uloga Tase Praktikanta u filmu Sumnjivo lice Soje Jovanović. Još jednu šansu mu je sonja pržila sa filmom Put oko sveta, u tom filmu je odigrao simpatično kineza Vo Kija, tek tada je javnost primetila njegov nesvakidašnji talenat za komediju.

Glumac je publiku očarao o svojom glumom u ostvarenjma “Skupljači perija”, “Tri”, “Kad budem mrtav i beo”. Zatim je usledila uloga na nagluvog dede u Ljubavnom život, Budimira Trajkovića”, Flojdovog oca u “Nacionalnoj klasi”, upravnika popravnog doma u “Specijalnom vaspitanju”, blagajnika u filmu “Majstori, majstori”, kao i teče u seriji “Pozorište u kući”.

On je sa glumicom Marijom Milutinović dobio je ćerku Milicu, a Milica se školovala u San Antoniju, Berlinu i na Stanford univerzitetu. Također, stala je na čelu “Contemporary Art Institute” na Univerzitetu tehnologije u Gracu, a onda je postala i profesor Trondhejma likovne akademije u Norveškoj. Njen društveni i politički angažman kroz umetnost bitan je deo njenog opusa koji obuhvata i sike, video, instalaciju, diskurzivnu i obrazovnu umetnost. Milivoje Mića Tomića, preminuo je u Beogradu u 81. godini života.

Preporučeno