Opće je poznata činjenica da odnos između snahe i svekrve može biti kompliciran. Nije neuobičajeno da manje nesuglasice eskaliraju u otvoreno neprijateljstvo, uzrokujući nevolju za sve članove obitelji. Takvu situaciju doživjela je i Beograđanka Svetlana I. (37). Svoju priču podijelila je s uredništvom Monda.rs, otkrivši da je višegodišnja nesuglasica svoj vrhunac doživjela na kontroverznoj svađi na sahrani. “Rođen sam i odrala u Beogradu, kao i moji roditelji. Međutim, nikada nismo pridavali veliku važnost našem gradskom pedigreu. Dok sam odrastala, moji su mi roditelji usadili duboku zahvalnost prema ljudima na temelju toga tko su, a ne na temelju toga odakle ko dolazi. 

Kada sam im rekla da se udajem za nekog sa sela,nisu ni trepnuli.Goran,moj zaručnik,je iz sela u blizini Knića-mjesta koje neću spominjati imenom.Upoznali smo se na fakultetu u Beograd i pogodio od pocetka.Nakon upoznavanja mojih roditelja,odmah su ga prihvatili kao dio obitelji.Godinu dana kasnije,kada smo se odlucili vjenčati,posjetila sam Goranovo selo i docekali su me rairenih ruku.Njegova obitelj je bila dobro -off, ne samo prema ruralnim standardima, nego općenito. Posebno je Goranova majka bila nevjerojatno ljubazna i gostoljubiva, dajući sve od sebe kako bi se osjećao ugodno. Iako sam cijenila njezin trud, nisam mogla pomoći da se osjećam oduševljeno Par je posjedovao znatnu količinu zemlje i imao je znatan broj zaposlenika koji su radili za njih. Nedugo nakon vjenčanja dobili su djecu, najprije sina, a godinu i pol kasnije kćer.

“Moja svekrva bila je od velike pomoći s djecom, unatoč maloj razlici u godinama između njih. Nisam osjećala da radim stvari kako treba, ali uvijek je bila tu da me usmjeri bez snishodljivosti ili osuđivanja. Bilo je očito je brinula o meni kao o vlastitom djetetu i željela je samo najbolje za mene.” Na kraju se svekrva počela nametljivati ​​i gurati Svetlanu u stranu. Snajkina jela često bi se spremala u zamrzivač za kasnije, a umjesto njih bi se posluživalo svekrvino kuhanje. “Shvatio sam da je možda bolje kuhala, a nema veze. Djeci su se činila draža njezina jela, pa sam šutila. Prva svađa izbila je kad su stigli naši posjetitelji, njezina sestra i šogor.

U to sam vrijeme bio zaokupljena presvlačenjem svoje kćeri, a ona se spremala za spavanje, tako da nisam mogla napustiti prostor sve do otprilike trideset minuta nakon toga. Kad sam konačno izašla, dočekala me bijesna izraza lica, pretpostavljajući da sam zanemarila izjuriti i ponuditi kavu našim gostima. Kad su otišli, sarkastično mi je rekla: “Kćeri, sve stavljamo na čekanje kad gosti uđu u naš dom. Naša je dužnost poželjeti im dobrodošlicu s kavom i slatkišima.” Unatoč mojim naporima da se obranim, naposljetku sam se odlučila ispričati, jer je njezina perspektiva imala neke zasluge.

Preporučeno