– Za danas jedna jako tužn priča koja nam dolazi iz Srbije, a tiče se smrti jedne majke. Naime, govorimo o teškim oboljenjima koja su danas postala i više nego normalna, a tumor je definitivno pošast broj jedan u cijelom svijetu…

U prošlosti je Marija uživala u životu ispunjenom srećom i ljubavlju uz svoje tri kćeri, kao predana supruga i majka. No, sve se promijenilo prije četiri godine kada su se pojavili prvi znakovi teške bolesti. Ovi su simptomi trajali mjesecima, služeći samo kao pregled izazovne borbe koja ju je čekala. Nakon što je dobila dijagnozu, Marija je obaviještena da ima nevjerojatnih ukupno 14 tumora u debelom crijevu i zdjelici zbog kojih je potrebna hitna kirurška intervencija. Nepokolebljivom hrabrošću, Marija se izravno suočila s ovom zastrašujućom preprekom i uspješno pobijedila početnu operaciju. Međutim, njezino putovanje bilo je daleko od završetka.

Nakon nekog vremena Marija se našla na još jednoj operaciji, ovoga puta na jetri, kako bi se iskorijenio zloćudni tumor koji se ukorijenio. Marijina bitka proširila se izvan nje same, obuhvaćajući njezine tri kćeri koje su, poput žestokih lavova, postojano stajale uz nju, nudeći nepokolebljivu nadu i nepokolebljivu hrabrost. Njihova jedina želja bila je oporavak njihove majke i prilika da svjedoče njenoj stalnoj prisutnosti u njihovim životima dok su procvjetali u odraslu dob. Maria, nažalost, nije izašla kao pobjednik iz ove mukotrpne borbe.

Raširenost raka debelog crijeva je široko rasprostranjena i na prikriven način utječe na pojedince diljem svijeta. Statistički podaci otkrivaju da je ova bolest treća najčešća vrsta raka i drugi je vodeći uzrok smrtnih slučajeva povezanih s rakom. Unutar granica Srbije godišnje se oko 4500 osoba dijagnosticira ovo stanje, a nevjerojatnih 3000 njih podlegne njegovim razornim učincima. Bez obzira na dob, ključno je da razvijemo sposobnost prepoznavanja indikacija i opasnosti povezanih s ovom bolešću. Početne crvene zastavice mogu uključivati ​​nelagodu u trbuhu, gubitak težine, promjene u obrascima pražnjenja crijeva ili prisutnost krvi u stolici.

Čak i ako smo asimptomatski, osobe koje imaju 50 ili više godina trebale bi razmisliti o probiru debelog crijeva. Jednostavnim pregledom stolice možemo učinkovito prepoznati moguće komplikacije i pravovremeno djelovati. Pripovijest o Mariji služi kao dirljiv podsjetnik o važnosti održavanja vlastitog zdravlja i podvrgavanja rutinskim liječničkim pregledima. Njezina hrabrost i ustrajnost nastavljaju nas nadahnjivati, potičući nas da se s nedaćama suočimo hrabro i uz nepokolebljivu podršku naših najmilijih.

BONUS TEKST:

Održavanje pozitivnog mentalnog stanja jednako je važno kao i briga za naše fizičko blagostanje. Evo nekoliko prijedloga za postizanje optimalnog mentalnog zdravlja: Razvijte naviku samosvijesti svjesnim priznavanjem i praćenjem svojih emocija, misli i ponašanja. Ova praksa omogućit će vam dublje razumijevanje sebe i načina na koji reagirate u različitim okolnostima. Neka vam postane navika redovita tjelovježba. Ne samo da tjelesna aktivnost poboljšava vaše cjelokupno fizičko blagostanje, već može imati i blagotvoran učinak na vaše mentalno stanje.

Čak i kratke šetnje ili lagani treninzi mogu pridonijeti boljem osjećaju blagostanja. Usmjerite pažnju na pozitivne aspekte svog života i izrazite zahvalnost za njih. Na taj način možete promijeniti svoje gledište i ublažiti stres. Njegovanje društvenih odnosa najvažnije je za promicanje pozitivnog mentalnog blagostanja. Sudjelovanje u otvorenim razgovorima o svojim emocijama i posvećivanje kvalitetnog vremena s pojedincima koji pružaju nepokolebljivu podršku ključne su komponente u njegovanju zdravog uma.

Ako se nađete u teškoj situaciji ili se osjećate preopterećeno, ne ustručavajte se obratiti se za pomoć. Važno je prepoznati kada vam je potrebna stručna pomoć i potražiti vodstvo terapeuta i savjetnika koji su posvećeni pružanju podrške i pomoći vam da se nosite s izazovima. Održavanje vaše mentalne dobrobiti zahtijeva stalnu predanost, no ulaganje u vaše sveukupno zdravlje neosporno je vrijedno truda.

Preporučeno