Rajčice su definitivno jedno od omiljenih ljetnjih osvježenja u vidu raznih salata. Sezona je već krenula, ali imamo osoba koje jednostavno jedu previše paradajza, što za neke i nije baš neka preporuka….

Dok se rajčice obično smatraju hranjivom hranom, bogatom likopenom i esencijalnim nutrijentima, postoje pojedinci koji bi ih se trebali kloniti zbog specifičnih zdravstvenih problema. Brightside.me pruža vrijedan uvid u različita stanja u kojima konzumiranje rajčica može predstavljati potencijalnu štetu. Za osobe koje pate od gastritisa ili gastroezofagealnog refluksa, kiselost rajčice može dovesti do žgaravice. Osim toga, rajčice mogu uzrokovati bolove u zglobovima.

Prisutnost solanina, alkaloida koji se nalazi u rajčicama, može dovesti do nakupljanja kalcija u tkivima, što dovodi do upale zglobova, boli i oticanja. Rajčice, zbog visokog sadržaja oksalata i kalija, imaju potencijal poremetiti metabolizam i pridonijeti razvoju bubrežnih kamenaca, osobito kod osoba koje već imaju problema s bubrezima. Osim toga, mogu se javiti i alergijske reakcije kao posljedica konzumiranja rajčice. Pojedinci s potvrđenom alergijom na rajčicu mogu doživjeti alergijske reakcije, poput oticanja jezika ili kožnih osipa, zbog prisutnosti histamina u rajčicama.

Važno je napomenuti da su ove reakcije osobito česte kod onih koji pate od sindroma živčanog crijeva. Pojedinci pogođeni ovim sindromom mogu doživjeti niz simptoma uključujući proljev, grčeve, nadutost i zatvor kada su izloženi rajčicama. Likopenodermija: Konzumacija prekomjerne količine likopena koji se nalazi u rajčicama može rezultirati razvojem likopenodermije, stanja koje karakterizira pigmentacija kože. Osim toga, kao posljedica mogu nastati i problemi s mokrenjem.

Osobe koje pate od urinarne inkontinencije ili imaju predispoziciju za probleme s mokrenjem mogu smatrati da je kisela priroda rajčice posebno neugodna jer može iritirati mjehur. Dodatni savjet: Klonite se rajčica i namirnica dobivenih od rajčice poput umaka i kečapa. U slučaju da osjetite bilo koji od navedenih problema, savjetuje se suzdržati se od konzumiranja kisele hrane. Prema botaničkim smjernicama rajčice se smatraju voćem jer su rezultat oplodnje cvijeta.

  • No, bez obzira na njihovu klasifikaciju, rajčice su čest sastojak brojnih jela, uključujući variva, umake, pa čak i kolače. Živopisna crvena boja rajčica pripisuje se likopenu, spoju koji štiti stanice od mogućih oštećenja. Osim toga, rajčica je bogata kalijem, kao i vitaminima B i E, a svi oni doprinose jačanju imunološkog sustava i obrani od bolesti. Likopen, antioksidans, bori se protiv štetnih slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanice i ugroziti imunološki sustav. Vjeruje se da nas konzumacija hrane bogate likopenom može zaštititi od teških bolesti poput raka pluća, želuca i prostate.

Iako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se ta tvrdnja definitivno potvrdila, postoje indikacije da likopen može poslužiti kao preventivna mjera protiv bolesti gušterače i debelog crijeva, kao i stanja koja utječu na grlo, usta, dojke i vrat maternice. Utjecaj rajčice na razinu kolesterola tema je od interesa. Likopen, koji se nalazi u rajčicama, ima sposobnost smanjenja LDL ili “lošeg” kolesterola, kao i visokog krvnog tlaka, učinkovito sprječavajući kardiovaskularne bolesti. Osim toga, prisutnost vitamina B i E, zajedno s antioksidativnim flavonoidima, pridonosi promicanju zdravlja srca.

Rajčice posjeduju lutein i zeaksantin, tvari koje štite oči od štetnog utjecaja plave svjetlosti koju emitiraju digitalni uređaji. Štiteći od umora očiju i ublažavajući posljedice glavobolje izazvane naprezanjem očiju, ove komponente pružaju zaštitu za oči. Iako nije u potpunosti potvrđeno, postoji uvjerenje da lutein i zeaksantin imaju potencijal ublažiti simptome povezane sa degeneracijom makule povezanom sa starenjem.

Preporučeno