– Kada se samo sjetimo hit serije “Kamiondžije”, odmah nam na pamet padnu Paja i Čkalja. Nezaustavljivi dvojac, koji je itekako bio duhobvit, a istina je da nisu imali dana škole glume. Čisti i sirovi talenat, ali ono što je posebno kod njih, je to da se uopšte nisu družili iza kamere, odnosno da se nikako nisu voljeli. 

Jedan od najomiljenijih komičara u povijesti jugoslavenske kinematografije i televizije bio je Miodrag Petrović, poznat i kao legendarni Čkalja. Svojom osebujnom pojavom i komičarskim stilom osvojio je srca više generacija, a i danas je ostao omiljen kod mlađe publike.

Započevši svoj profesionalni put kao scenski umjetnik, Čkalja je vrlo brzo prešao u sferu kinematografije i televizije, učvršćujući svoje neizbrisivo nasljeđe. Krasio je platno u mnoštvu omiljenih filmova i serija, poznat po neusporedivom komičnom tajmingu, vještini prikazivanja šaljivih scenarija i nevjerojatnoj sposobnosti da svojim iznimnim vještinama izazove smijeh kod publike koja obuhvaća generacije.

Sa svojom izvanrednom sposobnošću da se neprimjetno pretvara u različite persone, Čkalja je posjedovao pravo majstorstvo transformacije. Kad god bi se pojavio na platnu, odmah bi uslijedio val sreće i veselja, a njegove komične razmjene od tada su postale ukorijenjene u našim svakodnevnim razgovorima.

Unatoč golemoj slavi, skromno je boravio u Beogradu tijekom svojih posljednjih dana, podnoseći životne uvjete koji nisu priličili čovjeku njegove veličine. U znak priznanja za izuzetan doprinos svetu glume i umetnosti, odlikovan je prestižnom nagradom “Car Konstantin”, a svojim zahvalnim govorom oduševio je čitav narod Srbije, ostavivši ga u čudu i bez reči. 

Na dodjeli nagrade 2002. godine, samo godinu dana prije njegove smrti, glumac je izrazio svoju zahvalnost i poštovanje. Unatoč dobi od 76 godina, istaknuo je kako nema osobnih potreba i živi skromno. No, ono što mu je istinski bilo važno je osigurati normalan život mlađoj generaciji. Osvrćući se na običaje u Americi, duhovito je ustvrdio kako bi zahvalio supruzi, djeci, punici, producentu i redatelju da je tu. No, s obzirom da je imao sreću da je u svojoj voljenoj zemlji Srbiji, želio je izraziti svoju srdačnu zahvalnost onima koji su značajno utjecali na njegov život. Prije svega, odao je priznanje voditeljici supermarketa koja je za njega kao umirovljenika povremeno izdvajala posebne poslastice. Spomenuo je i svog susjeda u baraci koji mu je ljubazno ostavio mlijeko ispod pulta, te poštara koji mu je dosljedno, iako s malim zakašnjenjem, dostavljao mirovinu. Bez njihove podrške, vjerovao je da ne bi uspio postići ono što je uspio. S dubokom iskrenošću izrazio je zahvalnost Srbiji, odajući joj priznanje što mu je omogućila da ustraje i uspije.

Tijekom svoje karijere Čkalja je ostvario mnoštvo uloga u kazališnim predstavama te se pojavio u preko 80 televizijskih serija i filmova, od kojih su ga mnogi vinuli u slavu. No, nažalost, kada mu je podrška bila najpotrebnija, činilo se da su ga mnogi zaboravili.

Po uzoru na oca, Čedomir Petrović je odabrao drugačiji put posvetivši posljednja dva desetljeća pisanju knjiga i kolumni umjesto estradnoj karijeri.

Čedomir Petrović, Čkaljin sin, profesionalno se bavi glumom i režijom. Međutim, posljednja dva desetljeća fokus je s glume prebacio na pisanje knjiga i kolumni. Prema Čedomirovim riječima, njegov otac je unatoč golemoj popularnosti bio skroman i prizeman čovjek.

  • Ne samo da zaborave i krenu dalje, nego ga i oni koji bi ga se trebali sjećati nisu previše cijenili. Međutim, šira javnost ga je zavoljela. Imao je način da govori istinu masama, iako ne cijene svi kad je čuju. Moja kći i ja osjećamo posljedice toga. Trpimo u tišini, jer nas nikad ne zovu u kazalište, kino ili na televizijska gostovanja. Čini se da su nam sva vrata zatvorena, poput neprobojnih trezora londonske banke. Nitko nam se ne obraća. Moja kći Jovana je nevjerojatno talentirana glumica koja je ostavila trag u jugoslavenskoj drami. Ipak, pojavili su se novi akteri, neki s vezama i bogatstvom, formirajući ekskluzivne skupine. I pored ovih izazova, ponosim se što je Čkalja bio drugačiji, što je njegov sin svojevremeno ispričao za „Blic“. Vrijedi spomenuti kako je cijela obitelj Petrović iznimno darovita, a Čedomirova kći, Jovana Petrović, također se proslavila kao glumica. Nažalost, tek treba osigurati novu glumačku priliku.

 

Preporučeno