– U današnje vrijeme, poslovi su se itekako promijenili, te imamo sve veći broj osoba koji radi na stolici i nema puno kretanja. Samim time, javljaju se problemi sa mišićima, ali i kostima. Jednostavno, kičma i pršljenovi kod takvog posla i najviše trpe….

Kako piše Stil.kurir.rs, dr. Sergej Bubnovski je renomirani stručnjak iz Rusije koji se bavi kineziterapijom, s posebnim naglaskom na problematiku kralježnice i zglobova. Njegov program prvenstveno je osmišljen za suzbijanje stagnacije krvi u tijelu, jer čvrsto vjeruje da se ciljanim vježbama mogu učinkovito liječiti brojne bolesti. Filozofija liječenja dr. Bubnovskog temelji se na uvjerenju da su bolesti uzrokovane blokadama u protoku energije u tijelu, pri čemu bol služi kao pokazatelj tih blokada.

Njegov pristup uključuje korištenje specifičnih vježbi za učinkovito rješavanje problema s kostima i zglobovima. Bolovi u vratu mogu se ublažiti posebnom vježbom. Počnite tako što ćete se postaviti na sve četiri, pazeći da vam leđa ostanu u ravnoj liniji. Dok izdišete, izvijte leđa prema gore, a zatim se postupno vratite u početni položaj. Udahnite dok spuštate leđa i ponovno se vratite u početni položaj.

Ponovite ovaj niz 10-15 puta za optimalne rezultate. Budite oprezni i izbjegavajte nagle pokrete glavom. Evo nekoliko vježbi posebno osmišljenih za ublažavanje bolova u donjem dijelu leđa. Početni položaj: Započnite ležanjem na leđima s rukama ispod glave. Savijte koljena i postavite stopala blizu poda. Kretanje: Uz izdisaj postupno podižite glavu i vrat, povlačeći ramena prema koljenima. Vratite se u početni položaj i ponovite ovaj niz 10-15 puta. Kako biste ublažili bol u kuku, zauzmite ležeći položaj s rukama na kojima podupirete glavu, savijenih koljena i stopala oslonjenih na tlo. Uključite se u sljedeći pokret: izdahnite dok podižete zdjelicu, stvarajući poluluk.

Ponovite ovu radnju 10 do 15 puta. Prema dr. Bubnovskom, osobe koje provode duže vrijeme sjedeći u uredskim okruženjima obično se doživljavaju kao pacijenti. Kako bi riješio ovaj problem, on nudi sljedeće prijedloge: Kako biste osigurali optimalno zdravlje i udobnost tijekom sjedenja, preporučuje se uključiti redovite pauze u svoju rutinu. Nakon svakih 45 minuta sjedenja savjetuje se napraviti pauzu i kratko prošetati ili se istegnuti. Osim toga, ključno je održavanje pravilnog držanja.

Ne zaboravite držati leđa ravno i, s vremena na vrijeme, opustite se naslanjajući se na stolicu. Kako biste ublažili naprezanje ramena, preporučljivo je osloniti laktove na stol dok tipkate. Ako stajanje nije opcija, možete se uključiti u vježbe koje uključuju skupljanje i otpuštanje mišića stražnjice, oponašajući pokrete skakanja s nogama. Kako biste postigli optimalne rezultate, izdahnite dok se naginjete unatrag u stolcu, dopuštajući kralježnici da se savije, a ramenom pojasu opusti. Opustite ruke tijekom ove vježbe.

Preporučeno