Kao istaknuta albanska politička ličnost, Edi Rama trenutno obnaša funkciju premijera Albanije. Ne samo da je vješt političar, već i uspješan umjetnik, pisac i košarkaš, sa fascinantnim ličnim iskustvom. Općenito je poznato da naglasak stavljen na multikulturalizam često može dovesti do neslaganja i izazova.

 

 

Međutim, porodica Rama je pokazala da, uprkos svojim kulturnim, vjerskim i ideološkim razlikama, mogu skladno koegzistirati. Posebno se ističe činjenica da se vjerska opredjeljenja svakog člana porodice razlikuju: albanski premijer praktikuje katoličanstvo, dok se njegova supruga izjašnjava kao muslimanka, a dvoje starije djece su pravoslavne vjere. Bivši brak premijera Albanije bio je sa glumicom po imenu Matilda Makoči, a zajedno imaju sina Greguna. Tek nekoliko godina nakon raskida prvog braka, upoznao je svoju sadašnju suprugu, ekonomistkinju Lindu Ramu. Par se 2010. vjenčao i od tada su dobili dva sina, Zahu i Rea. Linda Rama je rođena 30. decembra 1964. godine u Tirani. Studirala je ekonomiju na Univerzitetu u Tirani prije nego što je 1990-ih otišla u inostranstvo kako bi stekla magisterij, koji je stekla u New Yorku i Pragu. Nakon povratka u Albaniju, radila je na raznim pozicijama u javnom sektoru, uključujući rad u tekstilnoj fabrici i Agenciji za privatizaciju.

 

 

Linda je danas aktivistica koja vjeruje da su žene uzorne figure u današnjem društvu, što je izjavila u nedavnom intervjuu za časopis Tugeder. Rama vjeruje da žene koje su živjele u siromašnim uslovima obično posjeduju prirodni osjećaj opreza. Ona tvrdi da je ovim ženama jednostavno potrebna pravična prilika, prilika da pokažu svoje sposobnosti i pomoć u postizanju svojih izazovnijih i ambicioznijih ciljeva. Prije nekoliko godina, jednu porodicu je pogodio razoran zemljotres u njihovoj zemlji, koji je rezultirao malo poznatom tragedijom. Sin Gregora Rame imao je djevojku koja je, zajedno sa cijelom porodicom, izgubljena u katastrofi. Uprkos tome što su bili u romantičnoj vezi tri godine, odlučili su da svoju ljubav zadrže privatno i podalje od pažnje medija.

 

 

Gregor Rama je u objavi na svom Instagram profilu izrazio tugu zbog značajnog gubitka života uzrokovanog prirodnim katastrofama. On je otkrio da su među žrtvama pronađenim ispod ruševina i njegovi najmiliji, među kojima i njegova najbliža saputnica, njen brat i sestra, majka i otac. Oporavak od ove tragedije za njega je bio težak proces.

Preporučeno