Po dolasku u njegovu ustanovu mora se izdržati dugi red trideset minuta prije nego što se posluži. Artikli koji se prodaju opsežni su i raznoliki, a kupci postaju emotivni prilikom pregledavanja ponude. Dodatno je otkrio iznos koji prima nakon petosatne smjene. Prema njegovim riječima, radi samo tri dana u tjednu, ali tvrdi da živi skromno. Troškovi života, tvrdi on, ovise o tome hoćemo li živjeti ekstravagantno ili štedljivo. Tvrdi da je večera u restoranu i naručivanje odreska od 50 dolara svaki dan skupo, ali on može zadovoljiti svoj apetit i jesti zadovoljavajuću hranu za samo 10 dolara dnevno.

Pred kamerom, Srđan, gastarbajter koji je stigao u Ameriku prije dvije i pol godine, dijeli svoju priču o izgradnji uspješnog posla u čijem je središtu glavno srpsko jelo koje svaki domaćica priprema s lakoćom. Mnogi pojedinci su pokazali da je moguće zaraditi pozamašne prihode u Srbiji kroz poslovne poduhvate koje su osnovali u Americi. Među onima koji su uspjeli je i Srđan, koji je prije nego što je emigrirao u Kaliforniju radio kao gastarbajter u Njemačkoj. Potvrđuje da mu posao napreduje i da živi lagodno, radeći samo tri dana u tjednu. Iako živi sam, Srđan priznaje da se rijetko zamara pripremanjem jela u kojima uživa jer nije vrijedno truda.

Što je to otkriće pretvorio u poslovni pothvat? Ova pripovijest prati život čovjeka podrijetlom iz Srđana, koji u Kaliforniji pravi palačinke. Ove palačinke su iste domaće poslastice koje se prodaju na brojnim kioscima širom Srbije. Svaka srpska majka priprema pedesetak ovakvih palačinki istovremeno kada su joj djeca gladna, a kod kuće nema druge hrane osim standardne srpske kućne potrepštine brašna, mlijeka i jaja. U Americi čovjek priprema i puni palačinke na nama poznat način, a poslužuje ih isključivo iz njegovog radnog mjesta, prikolice Srđanovog vlasnika. Nedavno je dobio novu i zapaženu poziciju, gdje ga kupci vide i pri dolasku i pri odlasku. Prikolicu koju je kupio iz Kine njegovi kupci obožavaju i opisuju je kao “slatku”. U samo dva mjeseca otplatio je prikolicu zbog nevjerojatnog uspjeha svog posla. Prikolica je ukrašena svjetlucavim svjetlima koja svijetle iz svih kutova, a njezina je pozicija nevjerojatno strateška, osiguravajući da je kupci mogu lako locirati.

Srđan je svoju priču u kameru podijelio s Draganom Rakonjcem, koji dokumentira iskustva ljudi iz naše zajednice koji žive i rade u Americi. Njegov radni raspored sastoji se od tri dana trudova nakon čega slijede četiri dana odmora, tijekom kojih uživa na plaži. Radnim danima rana jutra provodi u kupovini i miješanju sastojaka kod kuće prije nego što u tri sata poslijepodne u prikolici krene na plac. Kad se navečer vrati kući, raspakira se i opere suđe. Srđan je izrazio oduševljenje kako mu je nova kineska prikolica otvorila mnoga vrata, pružila sve što mu je potrebno, uključujući hladnjak i zamrzivač za sladoled. Otkrio je i svoju zaradu, rekavši da za dobru večer proda 80-90 palačinki, a za samo pet sati rada zaradi oko 1000-1100 dolara. Kad je tek stigao u Ameriku, Srđan se dvoumio između pokretanja posla s roštiljem ili palačinkama. Na kraju se odlučio za palačinke zbog niže cijene i ljubavi svoje djece prema njima.

Preporučeno