Kako je krenula sezona grejanja, konkretno loženja, sve ljude je zabolela glava od cena koje se kreću trenutno na tržištu. Svesni smo i sami da su cene u svim sferama života skočile za duplo, pa tako i cene ogreva. Pelet je sada skoro tri puta skuplji nego prošle godine, a mi vam danas donosimo jednu inovaciju, kako da se ogrejete a da ne trošite previše novca. Mislite li da je to moguće?

Ime čoveka koji je za Nobelove nahrade je Janko Turčan, koji je inače iz Stare Pazove i koji se greje na sojinu slamu. On ima kuću preko 200 kvadrata, a za jednu sezonu, verovali ili ne potroši tek 100 evra.

“Ja se grejem na sojinu slamu, a sam proizvodim soju i kao nus proizvod, slama koja bi se koristila kao humusna struktura u zemlji, ja je koristim za loženje. Znači, moj kotao radi na bale od sojine slame. Moja grejna sezona, od prve do poslednje bale, košta 100 evra. Nema laži, nema prevare. Zašto? Zato što je to moja slama, imam svoju balirku, kupim nešto kanapa i utrošim nešto goriva. U skupljanje slame učestvuje samo naša četvoročlana porodica. Oko 4 dana odvojim da spremim ogrev za grejnu sezonu“, otkriva Janko.

Kako sam kaže u videu, celi sistem funkcioniše na sistem TA peći:””Treći dan posle skidanja soje ja baliram. Zato što nije izgubila vlagu u sebi i kada je ispresujem bude vižljastija. Ne smem da dozvolim da mi stoji 10-20 dana na njivi, da je hvata rosa, kiša, sunce“, priča Janko. Ovako balirana slama, kada počne da gori, dobije vazduh i raširi se i tada gori punim kapacitetom.” izjavio je on. 

Preporučeno