Zorka Pucar, poznata i kao “vidovita Zorka”, kao majka je doživela nezamislivu tragediju. Ona je pretrpela gubitak tri svoja sina. “Proročica”, kako je zovu, bila je udata za Radivoja Barbakova i živela je sa njim i njihova četiri sina – Dejanom, Draganom, Pavlom i Nebojšom – u Novom Miloševu, malom mestu nadomak Kikinde. Meštani Novog Miloševa saznali su za „prorokovu” poražavajuću sudbinu kada je u saobraćajnoj nesreći poginuo njen najstariji sin Dejan, sa 27 godina, a za njim i drugi sin Dragan, ratni veteran, koji je kasnije podlegao raku u bolnici. 44. Pre pet godina u 41.

 

 

 

godini preminuo je i njen najmlađi sin Nebojša. “Prorok” je smogao snage da progovori o njenoj tragediji, rekavši da je gubitak tri sina najbolnija stvar koju roditelj može da doživi . Zorka, proročica, i dalje nosi bol porodične tragedije koju je, kako tvrdi, predvidjela. Prisjeća se kako je preklinjala Dejana da ne ide u Crnu Goru, znajući da će se nešto strašno dogoditi. Tragično, njena slutnja se ostvarila kada se autobus zabio u kanjon Morače, a Dejan je izgubio život. Zorka plače danonoćno, a rana na njenom srcu i dalje je sveža. Od raka bolovao je i Dragan, veteran koji je zbog služenja vojnog roka označen kao invalid. Bio je vrijedan radnik koji je zarađivao za život u građevinarstvu. Nažalost, preminuo je u februaru, što ga čini mojim najmlađim detetom koje ću sahraniti. Uprkos svojoj dalekovidosti, nisam bio u stanju da sprečim da se ovi tragični događaji dogode. Međutim, zahvalan sam što je moj sin Pavle živ i zdrav i što me često posećuje u mom domu u Novom Miloševu. Osim toga, iz drugog braka imam sina Dragoslava, koji je vredan i uzoran mladić, kako je Zorka svojevremeno prorekla.

 

 

 

Početkom 2000-ih u Zorki je uspostavljen zakon koji kažnjava pojedince koji se bave prijevarnim radnjama koje narušavaju javni red i mir ili predstavljaju prijetnju dobrobiti građana proricanjem sudbine, tumačenjem snova ili sličnim radnjama zatvorskom kaznom. do mjesec dana ili novčana kazna. Zorka je 1996. godine otvorila agenciju koja je pružala astrološke usluge na opštini Palilula i plaćala paušalni porez. Međutim, fokusirala se na drugačiju specijalizaciju, a to je “gledanje u sliku”, a ne astrologiju. Zorka je izričito navela da zainteresovani za njene usluge moraju zakazati lični sastanak sa njom i doneti fotografiju osobe za koju žele da znaju. Nadalje, naplatila je upisninu od 50 njemačkih maraka koju je morala platiti unaprijed. Zorka je sa prvim mužem živela u Novom Miloševu, a prijavljeno je da su njena deca bila teškog vaspitanja. Zorka je zbog alkoholizma supruga ostala sama da odgaja djecu. Težina ove odgovornosti postala je prevelika za nju da bi mogla da podnese, i na kraju je svoju decu prepustila samim sebi, a zajednica je preuzela ulogu surogat staratelja.

 

 

 

Djeci su često davali svijeće da se zagriju po hladnom vremenu. Jednog dana Dragana je napao komšija u kafani, a u pomoć mu je pritekao moj brat Pavle. Anonimni komšija javio je da je svađa dovela do toga da je Pavle u zatvoru skoro godinu dana. Uprkos glasinama koje su kružile po selu, Paulov sin je nepokolebljivo izjavio da je njegova majka najbolja majka na svijetu, neumorno radeći na obezbjeđivanju njega i njegove braće i sestara. Uobičajeno je da se ove priče preuveličavaju ili mijenjaju kako bi odgovarale željama pripovjedača, uzrokujući emocionalni bol onima koji su uključeni.

Preporučeno