Na portalu Magazin Dan je 11.8.2021. godine objavljen članak pod naslovom “BOMBA! PREDSEDNIK VUČIĆ TAČNO U 17.55 Izlazi pred građane Srbije i saopštava pravu istinu!”, što je čitatelje naveo na zaključak da će predsjednik Vučić da saošti neku iznimno važnu informaciju koju građani Srbije isčekuju. Ali, u članku govori o tome kako Vučić vjerovatno neće ići na ljetavane u primorske krajeve i da njegova porodica nije “baš bezbjedna”, dok se na samom kraju najavljuje intervju na nacionalnom dnevniku u kojem će razgovarati o raznim temama.

Raskrinkavanje.ba je detaljnom analizom utvrdilo da nijedan dio članka ne ukazuje na to da će taj intervju biti “bomba” kao što je navedeno u samom naslovu, ili da će se u njemu otkriri neka iznenađujuća informacija. Također, raskrinkavanje.ba je iznijelo činjenicu da je prvobitni identičan naslov dan ranije, 10.8.2021. godine objavio portal Kurir, ispod kojeg je nešto drugačia verija teksta u pitanju.

U Kuriru se navodi da “Vučić večeras od 17.55 gostuje na TV Pink”, a dok u članku portala Magazin Dan ne postoji informacija o kojoj se televiziji radi. Tako da je portal Magazin Dan prilikom prenošenja članka s Kurira, dodao i dodatni dio u uvodu teksta, u kojem se govori o Vučićevom radu. Predsjednik Vučić je gostovao 10.8.2021. godine a Magazin Dan je 11.8.2021. godine naveo da će se gostovanje desiti na taj datum nevečer, što je prenio netačnu informaciju.

NAPOMENA: U samom naslovu članka je stojalo da će se 11.8.2021. godine desiti bomba u večernjim satima, te da će Aleksandar Vučić tačno u 17:55 izaći pred građane Srbije da saopšti pravu istinu, što je lažna vijest. Raskrinkavanje.ba je ocijenilo ovaj članak kao lažnu vijest i klikbejt, i kao takav je ispravljen i izvršena je cjelokupna korekcija cijelog teksta, kao i samog naslova. Naslov je izmjenjen tako da ne bude više klikbejt

Preporučeno