Kada su u pitanju srpska prezimena za njih je karakteristično da se čak oko dve trećine njih završava na “ić” pa je i dosta njih nastalo od muškog pretka, dok ima naravno i onih koji vode žensko poreklo pa se zovu matronimi. Veliki je broj pporodica koje nisu u srodstvu, ali ipak nose isto prezime, a tako je sam nastanak današnjih prezimena povezan sa vladavinom kneza Aleksandra Karađorđevića koji ej odnio akt da je potrebno da se uspostave trajna prezimena i to po najznačajnijim i najstarijim precima u porodici.

Također, imamo i dosta dokumenata koji se nalaze u manastirima i na drugom mestu, a gde se može videti da su se neki preci slično prezivali kao mi danas, pa tako postoje neka prezimena koja se nalaze u tim dokumentima i koji su zapravo nosile plemićke porodice u srednjem veku te dinastije vladara.

PRezime Drakulić je jedno od njih i ono je nastalo od reči drakul što znači zmaj, dok je u Srbiji prisutno već od 11 veka. Prezme Divac je prezime koji se mogu da pronađu već u dokumentima iz 15 veka, pa je to također jedno od prezimena.

Također, prezme Jakšić je prezime koje je zapravo nekada pre nosila poznata plemićka porodica koja je sa svojim herojstvom u borbi protiv Turaka oduševila Mađare, pa je njima tadašnji ugarski kralj dao plemićku tittuli i prozvao je njih stubovima hričćanstva u ovome području. Prezime Lazarević također spada u jedno od tih prezimena koji su vladarska porodica iz 14 i 15. veka, ostatak teksta pročitajte na ovom linku ovde.

Preporučeno