U današnjem članku pišemo o našoj ekonomiji koja je u posljednjoj godini dana jako opala, i nalazi se sve u goroj situaciji. Svi kažu da je jako teško naći danas posao i da im se jedva isplaćuje minimalac.

Međutim, većina osoba ima velike kredire, porodice, pa im treba svaki dinar kako bi isplatili osnovne troškove. Dok imamo one mlađe koji ne žele da rade za 200 do 300 evra mjesečno. Trenutno u srbiji jedan od najprofitabilniji poljoprivrednih zanimanja jeste uzgoj kornišona, a prije nekoliko godina je počela njegova masovna proizvodnja u kooperaciji sa njemačkim kompanijama kojima ovaj proizvod treba a nemaju ga.

Ono što poljoprivrednici trebaju jeste da daju svoje zemljište i vodu, a sve ostalo je na kooperantima koji obezbjeđuju sadni materijal, siguran plasman i dobru cijenu. Svetlana Novičić i njen suprug ove godine prvi put su posadili ovo povrće a berba je u punom jeku.

Oni su njih posadili u proljeće i nakon par mjeseci je stiglo prvo branje, a ono što odlikuje kornišone jeste velika koloičina, jer rađaju kao iz vode. Tako da se dnevno može da nabere do 180 kilograma, ali oni se moraju da beru redovno jer ako se zakasni samo par sati oni prerastu i idu u drugu klasu, a na njemačkom tržište najbolje se plasira ona prva, pa što se više nabere sve više rađa. Kako kažu rastu kao iz vode, a mogu da zarade 1000 evra mjesečno. 

Preporučeno