Danas vam u ovom članku pišemo o poljoprivrednim trikovima, a ovo će se najviše da svidi ljudima koji se bave poljoprivredama. Radi se u o grahu koji je jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki. Grah potiče iz Srednje i Južne Amerike gdje su ga prvi uzgajali Indijanci prije više od 800 godina.

Ono što je jako bitno jeste da grah voli vlažno tlo. Kako biste dobili bolji urod graha, mnogo je važno da redovito navodnjavate biljku. Mi vam savjetujemo kako da to pravilno izvedete. Ono što možda ne znate, jeste da se grah razmnožava sa sjemenom. Također, sije se na otvorenom nakon što su prošli mrazevi, ali sa obzirom na to da ga uništavaju temperature ispod minus jedan stepen. Sjetvu radite tako što da se na zemlji se prije svega iskopaju motikom jamice, male rupe, na pravilnoj udaljenosti od 40 do 50 cm. Zatim u svaku jamicu stavite otprilike oko 5 sjemneki graha na dubini od 5 cm. Potom se te jamice zakopaju sa zemljom, to jeste zagrnu se, a to možete najdnostavnije da uradite sa grabljama. Potebno je da dobro zalijete grah.

ZAtim kada počnu da nicaju biljčice, to znači da je vrijeme da postavite potpornnje ako ste posadili visoku sortu graha. Visoka sorta graha može da naraste i do 3 metra, pa je zbog toga potrebno da stavite jako čvrst oslonac. Samo je važno da obilno i redovno zaljevate grah. Međutim, ono što je važno ako grah bude pretrpio sušu, oplodnja neće biti dobra i razvo mahuna će da bude skroz oskudan. Uroda neće imati nikako.

Preporučeno