Akademik Vladeta Jerotić je pružio izvanredne savete, posebno onima koji su roditelji. Njegove reči su nešto što ne smemo ignorisati. Evo nekoliko ključnih saveta koje je dao o roditeljstvu, a koje bi trebalo dobro zapamtiti:

 

Ljubav i Vaspitanje U Prvih Pet Godina:
Vladeta Jerotić ističe važnost ljubavi između roditelja tokom prvih pet godina života deteta. U ovom periodu, dete je kao sunđer koji upija sve oko sebe, uključujući i atmosferu ljubavi između roditelja. Jerotić naglašava da bi trebalo da bude što manje svađa, a što više ljubavi i razumevanja. Iskustva iz ovog perioda ostaju duboko usađena u detetovom umu i često utiču na njegove buduće odnose.

Ljubav kao Temelj Voljenja Drugih:
Jerotić tvrdi da je sposobnost voljenja drugih direktno povezana sa sopstvenim iskustvom ljubavi u detinjstvu. On ističe da su deca koja su bila voljena sposobnija da vole druge ljude na ispravan način.

Dijalog i Rasprava Bez Povišenih Tonova:
Prema Jerotiću, važno je da roditelji pokažu deci kako se rešavaju konflikti i različita mišljenja kroz dijalog i argumentovane rasprave, bez povišenih tonova. Ovakav pristup omogućava deci da nauče kako da se izraze i reše sukobe na miran i konstruktivan način.

Razlikovanje Radoznalosti i Ljubopitljivosti:
Jerotić upozorava roditelje da ne pretvaraju decu u ljubopitljivu decu, već da podrže njihovu radoznalost na pravilan način. Takođe naglašava važnost srećnog i pozitivnog stanja uma majke tokom trudnoće jer se ta osećanja prenose na fetus.

 

Pohvala Umesto Kritike:
Umesto stalnih kritika, Jerotić savetuje roditelje da decu pohvale kada urade nešto dobro. Ističe da čak i ako deca postanu gorda, mogu se korigovati kroz pozitivno pojačanje. Takođe ukazuje na važnost izbegavanja favorizovanja jednog deteta nad drugim u porodici.

Uravnoteženo Vaspitanje:
Jerotić kritikuje ekstremna vaspitna stanovišta, bilo da su previše stroga ili previše popustljiva. Preporučuje ravnotežu između autoriteta i razumevanja u vaspitanju. Naglašava da nije korisno isticati presudnu ulogu roditelja u vaspitanju dece, već da i genetika i spoljašnje okolnosti mogu uticati na razvoj deteta.

Vaspitanje Kroz Poslušnost i Primer:
Jerotić ističe da roditelji moraju biti primer deci kroz svoje postupke i reči. Navodi Dostojevskog koji upozorava roditelje da ne mogu očekivati poslušnost kod dece ako sami nisu poslušni.

Toplina, Sigurnost i Autoritet:
Nedostatak topline, sigurnosti i autoriteta kod roditelja može negativno uticati na razvoj deteta, tvrdi Jerotić. Deca se oslanjaju na svoje roditelje za osećaj sigurnosti i vrednosti, stoga je važno da roditelji pruže podršku i autoritet.

Kontrola Agresivnosti i Seksualnosti:
Kontrola agresivnosti i seksualnosti kod dece počinje rano i zavisi od vaspitanja roditelja i društva. Jerotić naglašava važnost usmeravanja ovih bioloških energija kroz vaspitanje kako bi se izbegle negativne posledice.

 

Pravilno Iskazivanje Ljubavi:
Kroz iskazivanje ljubavi i pažnje, roditelji stvaraju povoljne uslove za trajno poverenje i vera deteta u život. Jerotić ističe značaj doslednosti i iskrenosti u ispoljavanju ljubavi prema detetu.

Sačuvajmo Dete U Sebi:
Jerotić naglašava važnost zadržavanja dece u sebi kroz poverenje, opraštanje, divljenje i čuđenje. Ovi elementi su ključni za očuvanje detinjstva i pozitivnog stava prema životu.

Značaj Porodičnih Pravila:
Upravljanje porodičnim pravilima je važno za funkcionalnost porodice i razvoj dece. Jerotić preporučuje jasna i dosledna pravila koja pružaju sigurnost i predvidljivost u porodičnom okruženju.

Ovi saveti Vladete Jerotića pružaju dubok uvid u prirodu roditeljstva i važnost pozitivnih odnosa između roditelja i dece. Ispravno primenjeni, ovi saveti mogu pomoći roditeljima da izgrade snažne i zdrave odnose sa svojom decom, pružajući im osnovu za uspešan i srećan život.

 

 

 

Preporučeno