Sigurno da ne postoji osoba na svetu kojoj se bar jednom nije desilo da joj zatitra oko ili kako se kod kaže zaigra oko što je prilično neugodan osećaj posebno što nad tim nemamo nikakvu kontrolu. Nekada se to zna desiti u jako nezgodnom trenutku, i definitivno se ne može kontrolisati. 

Verovali ili ne, u pitanju je nedostatk jednog vitamina, a u pitanju je vitamin B12 koji se u poslednje vreme vrlo često pominje i koji se vrlo teško može nadomestiti prirodnim putem. Vitamin B12 je poznat i pod nazivom kobalamin a neophodan je za funkcionisanje našeg metabolizma, inače j ezadužen za održavanje nervnog sistema, i p otome je u stvai i najpoznatiji. 

Jedan od najvažnijih izvora ovog vitamina je meso pa su u najvećem riziku od njegovo manjka vegeterijanci. Zato svi oni koji jedu meso, i nemaju baš puno problema sa titranjem oka. Trzanje oka nije jedini simptom nedostatka ovog vitamina a pored njega simptomi su i osećaj trenjenja i bockanja u telu i osetljivost urku i nogu na dodir. 

Također, mnogo je ljudi koji uzimaju suplemente za ovaj vitamin jer ga ima vrlo malo u hrani koju unosimo a najviše ga se može naći u mesu, ribi, jajima i proizvodima od mleka pa ako mislite da imate nedostatak vitamina B12 pojačate ishranu sa ovim namirnicama. Međutim, vegetarijanci su itekako tvrdoglave sorti ljudi, pa je njima i najteže pojasniti neke stvari. 

Preporučeno