Štedeći dugi niz godina na svojoj skromnoj penziji, 83-godišnja baka Irena Hološi iz Kikinde konačno je mogla da nabavi kameru za video nadzor. Ova kamera se pokazala kao spas, jer joj je omogućila da utvrdi ko je odgovoran za višedecenijske mrlje od ulja na spoljašnjosti njene kuće koje su joj prouzrokovale mnoge neprospavane noći.

 

 

Neko je više puta prljao njenu fasadu, ali sada je Irena uspela da identifikuje krivca iza toga. Za uništavanje njene imovine, kaže Irena, odgovoran je njen komšija iz Ulice Brača Tatića, a ova osoba joj je život učinila krajnjom noćnom morom. Ispostavilo se da je krivac 70-godišnji muškarac koji joj je nanio veliku štetu uljem na vanjskim zidovima, roletnama i mrežama protiv komaraca. Zaključak zločina ostaje nepoznat, međutim, počinitelj je snimljen kamerom. Uprkos nedostatku fizičkih dokaza, vlasti su uspjele da identifikuju osobu nakon pregleda snimka, potvrđujući osobu za koju su dugo sumnjali. Na snimku se vidi kako subjekt vadi supstancu iz svog džepa, koja je kasnije korištena za oštećenje imovine. Nakon detaljne policijske istrage, slučaj je proslijeđen Osnovnom državnom odvjetništvu. Marija Varga, Irenina ćerka, potvrdila je ovu informaciju. Irene je uporno pokušavala da ofarba spoljašnjost kuće, ali se prljavština koja se nataložila u nju pokazala previše tvrdoglavom, čak i uz upotrebu rastvarača.

 

 

Događaj je ostavio dubok uticaj na moju psihu. Mreža protiv komaraca, premazana uljem i prljavštinom, beživotno je visila na zidu pored roletni. Bilo je to uznemirujuće iskustvo koje je izazvalo nemir u nebrojenim noćima i danima. Ulje se pokazalo kao velika prepreka, i uprkos mojim neumornim pokušajima da ga uklonim dok sam istovremeno farbao područje, ono je ostalo. Nažalost, prozorske obloge su bile nepopravljive, i izgubio sam računicu sa brojnim zamjenama koje sam morao kupiti. Međutim, suočavanje s emocionalnim nemirima je sasvim druga stvar. Uprkos mojoj želji da se moja patnja završi, strepnja me i dalje drži zatočenom. To je zato što ne mogu razaznati tuđe misli, na što me Irena često podsjeća. Porodica Vandal zauzimala je posebno mjesto u srcu vješte krojačice. Čak im je i pomagala u prošlosti, zajedno sa svojim pokojnim mužem, koji je bio nadaren slikar. Irena priča da je za svog supružnika sašila nekoliko odijela u udobnosti vlastitog doma, a čak je dizajnirala i veličanstvenu vjenčanicu za porodična vjenčanja.

 

 

Dva para su dijelila prijateljski odnos, a Irenin suprug je Vandalima dao korisne preporuke u vezi sa renoviranjem kuće zbog svog iskustva u slikanju. Međutim, starija komšinica para imala je drugačije, nesretnije iskustvo. Eksterijer njenog doma je često bio vandalizovan, a ona je podnijela brojne prijave policiji. Nažalost, nije bilo svjedoka koji bi identifikovali počinitelja, što je dovelo samo do službene prijave i krivične prijave od strane nadležnih organa. Ovi incidenti su se obično dešavali u ponoć, ostavljajući staricu ženu ranjivom i bespomoćnom.

Preporučeno