Majka priroda nam daruje lek za gotovo svaku bolest kroz razno lekovito bilje. Ipak, danas se mnogo manje koriste lekovi iz narodne medicine, iako su stariji mnogo bolje upućeni u biljke koje nam mogu uveliko pomoći. Gotovo četiri decenije Radovan Miletić u Paraćinu sakuplja impozantnu zbirku lekovitog bilja. Četiri decenije Radovan Miletić iz Paraćina sakuplja, prerađuje i spravlja lekovito bilje u cilju unapređenja zdravlja.

S obzirom da je godinama stekao opsežno znanje o biljkama, to je znanje stekao od svoje bake. Iskoristio je to znanje za stvaranje čajeva koji imaju terapeutska svojstva. Otkrio je lek za niz zdravstvenih problema istražujući prirodni svet, uključujući ali ne ograničavajući se na dijabetes, visok kolesterol, višak telesne masnoće, povišeni krvni tlak i razne probleme specifične za žene.

Četiri desetljeća Radovan Miletić, poznati travar iz Paraćina, sakuplja lekovito bilje, brižljivo ga obrađuje i proizvodi biljne pripravke za očuvanje i unapređenje zdravlja. Kroz dugi niz godina stekao je bogato znanje o biljkama uz pomoć svoje bake. Otada je to znanje iskoristio za stvaranje čajeva koji poseduju lekovita svojstva.

Otkrio je da u prirodi može pronaći lekove za niz zdravstvenih problema, kao što su dijabetes, kolesterol, pretilost i hipertenzija, kao i razne zdravstvene probleme specifične za žene. Mnogi ga nazivaju “travarom”, ovaj pojedinac skuplja i pažljivo priprema preko 70 različitih vrsta čajeva za lečenje raznih bolesti. Potrebno lekovito bilje nabavlja s mesta kao što su Rtnje, Krivi Vir, Grza, Sisevac i Pešterac, odakle se čuju umiljati ptičji pevovi. Kako je podelio s našim portalom, uspostavljanje pouzdane baze kupaca je imperativ za održavanje egzistencije u ovoj oblasti.

Rade, iskusni travar, tvrdi da su neke biljke pogodne za vanjsku upotrebu. Njegova metoda žetve biljaka je usamljena, jer veruje da znati što i gdje žeti zahteva određeni urođeni talent koji ne poseduje svako. Naglašava važnost posedovanja posebnih veština za ovaj zadatak i stoga ga radije poduzima sam.

Stoljećima je tradicionalna medicina koristila glog kao prirodni lek za kardiovaskularne probleme. Lečnici koji su upoznati s lekovitim svojstvima biljke tvrde da njezine crvene bobice mogu ojačati srčani mišić, regulirati visoki krvni tlak, pa čak i ublažiti upale. Postoji 250 različitih vrsta gloga, a najpoznatije su bele, crne i crvene. Crveni glog, koji se najčešće koristi u terapijske svrhe, sadrži flavonoide, procijanidine (oksiakantin), kardiotonične amine, fitosterole, polifenole, tanine, polisaharide, triterpene, vitamin C i E, te eterična ulja. Unatoč brojnim zdravstvenim dobrobitima, glog raste samoniklo i lako je dostupan svima kojima je potrebna.

 

Preporučeno