Kiselo mlijeko je stoljećima bilo dio prehrane na Balkanu. Nekad se mislilo da je pokvareno mlijeko, ali kasnije je otkriveno da je vrlo hranjivo. Kiselo mlijeko izvrstan je izvor kalcija, vitalnog minerala za zdravlje kostiju, kao i raznih vitamina B skupine. Ipak, najznačajnija dobrobit kiselog mlijeka su njegovi prirodni probiotici. Gastroenterolog dr. Vojislav Perišić nedavno je raspravljao o potencijalnim dobrobitima ovog napitka za dugovječnost i njegovoj usporedbi s jogurtom. Tijekom gostovanja u Jutru Prve, profesorica je objasnila da kiselo mlijeko, iako ima 50 puta više probiotičkih bakterija od jogurta, također sadrži značajnu količinu laktoze, koja nekima može biti teško probavljiva. Kao rezultat toga, on preporučuje “moderne” jogurte koji sadrže samo 2% laktoze, umjesto 5% koliko ima kiselo mlijeko.

Doktorica Perišić preporučuje kiselo mlijeko kao odličan lijek za djecu koja boluju od akutnih infekcija, te onu koja imaju crijevne infekcije. Ipak, za one s teškim gastroenteritisom jogurt je bolji izbor od kiselog mlijeka, dok je za blaže slučajeve idealno kiselo mlijeko zbog povećane populacije probiotičkih bakterija. Ne preporučuje se konzumiranje velikih količina kiselog mlijeka jer sadrži puno laktoze, što može izazvati nadutost nakon drugog obroka. U takvim slučajevima bolje je prijeći na jogurt s malo laktoze, primjerice onaj od dva posto.

Iako kiselo mlijeko sadrži bjelančevine koje mogu povećati snagu mišića, ono ne pomaže u kapitalnoj snazi. Umjesto toga, utječe na snagu mišića, volju, raspoloženje, živčani sustav i aktivnost. Tri su organske kiseline prisutne u debelom crijevu koje mogu utjecati na mozak, a jedna od njih je štetna i ubrzava starenje živčanih stanica. Profesor je savjetovao da mlijeku treba pristupati s oprezom te da bi kozje mlijeko moglo biti prikladnija opcija. Prema riječima dr. Perišića, postoje brojni dokazi da je kiselo mlijeko presudan faktor u produljenju životnog vijeka.

“Prisutnost Lactobacillus bulgaricus, bakterije za koju se zna da jača imunološki sustav i bori se protiv infekcija, od vitalnog je značaja. Ako proizvod ne sadrži ovu bakteriju, treba ga izbjegavati. Obavezno je pročitati i razumjeti etiketu proizvoda. Dok uzimate Dodatak probiotika može poboljšati rad crijeva, nema veze s konzumacijom mlijeka. Za zatvor kiselo mlijeko je dobar lijek”, objasnio je dr. Voja.

Preporučeno