Tokom svog izlaganja, dr Svetlana Stanišić je govorila na temu holesterola i dala preporuke za osobe sa ovim stanjem. Naglasila je važnost uključivanja određenih namirnica u njihovu prehranu, istovremeno upozoravajući na uobičajene greške. Uprkos trendu opredeljivanja za niskokalorične omlete napravljene isključivo od belanaca, dr Stanišić predlaže da žumanca sadrže vredne hranljive materije koje ne treba zanemariti.

 

 

Osim toga, meso, mliječni proizvodi i jaja nude biološki bitne nutrijente koji su korisni za naše tijelo. Iako bismo tehnički mogli preživjeti bez njih, njihovo uključivanje u našu ishranu može imati pozitivne efekte. Dr Stanišić napominje da postoje preventivne mere koje se mogu preduzeti pre nego što se meso u potpunosti izbaci iz ishrane. Doktor je iznio četiri različita pristupa za upravljanje nivoima holesterola u tijelu. Jedan od ovih pristupa uključuje redovnu konzumaciju zobenih pahuljica, za koje se vjeruje da imaju svojstva snižavanja kolesterola. Tokom gostovanja u jutarnjem programu TV Prve, doktorka je podelila tri dodatne strategije za borbu protiv povišenog holesterola. Prva taktika uključuje uključivanje biljnih vlakana, poput onih u zobenim pahuljicama, u prehranu. Zob sadrži betaglukan, koji može spriječiti recikliranje kolesterola u tijelu i ograničiti njegovu apsorpciju. Druga strategija uključuje povećanje konzumacije orašastih plodova, mahunarki i sjemenki, koje su bogate fitosterolima, biljnim supstancama koje se nadmeću s kolesterolom za apsorpciju u tijelu.

 

 

Treći pristup uključuje izbjegavanje margarina, koji može biti prisutan u nesumnjivim slatkišima, kremama, oblatama i drugim proizvodima označenim hidrogeniziranim palminim ili biljnim uljem. Eliminisanje margarina iz ishrane može imati značajan uticaj na smanjenje nivoa holesterola. Zanimljivo, uprkos tome što se prodaje kao hrana bez holesterola, pokazalo se da margarin značajno podiže nivo holesterola, do šest puta više od putera. Preporučljivo je odabrati domaće kolače od putera kao preferiraniju opciju u odnosu na one iz trgovine. Upotreba suplemenata mora biti oprezna. Dr Stanišić predlaže da efikasan pristup u borbi protiv visokog nivoa holesterola uključuje uvođenje određenih namirnica u vašu ishranu, poput belog luka (koji je popularan među Srbima), maslinovog ulja i plave ribe. U određenim slučajevima uzimanje suplemenata može biti korisno.

 

 

Ipak, kada su u pitanju suplementi fitosterola, morate biti oprezni, jer prekomjerna konzumacija može rezultirati negativnim posljedicama. Liječnik također upozorava na korištenje dodataka bijelom luku koji tvrde da uklanjaju loš zadah, jer su često nedjelotvorni. Razborito je izbjegavati ove proizvode kako biste izbjegli rasipanje novca.

Preporučeno