– Do sada smo jako puno puta pisali o ženama iz afričkih plemena. Međutim, danas se posvećujemo jednoj posebnoj affričkoj ženi, koja je zbog ljubavi stigla čak u Srbiju. 

Simpatična Naledi Repaja potječe iz plemena Zulu u Južnoj Africi, a putevi su se susreli s poletnim Srbinom tijekom njihova zaposlenja na kruzeru. Bojan i Naledi Repaja pravi su dokaz da očaravajuće ljubavne priče nisu ograničene samo na bajke, jer iskrene emocije pobjeđuju sve granice i izazove.

Naledi otkriva da je među njima od samog početka postojao neosporan dogovor. Njihovu vezu karakterizira obilje strasti. Sve je počelo prije desetak godina na kruzeru, gdje su se prvi put susreli. Naledi je u to vrijeme radila kao fizioterapeut, dok je njen partner karijeru stilista. Njihova povezanost postajala je jača dok su provodili nebrojene sate zajedno, razvijajući uzajamnu naklonost. Naledi je bila očarana njegovom osobnošću, a on je pak izrazio divljenje njezinoj posebnosti. Kada je odlučio napustiti svoju profesiju, Naledi je odlučio poći s njim. Prvobitni plan im je bio da u Srbiji provedu otprilike mjesec dana.

  • Kako je vrijeme prolazilo, samo mjesec dana pretvorilo se u čitavo desetljeće, a njihova ljubavna priča postajala je još zanosnija. Naledi je Bojanu iz Požarevca osvojila samo jednim pogledom, a Srbin otvoreno priznaje da je odmah prepoznao želju da provede život s njom jer ona posjeduje jedinstvenu kvalitetu kao nijedna žena koju je sreo. Svoju zajednicu proslavili su raskošnim vjenčanjem u crkvi Svete Ružice na Kalemegdanu, ali su zavjete izmijenili i u domovini voljene šogorice. Ovaj zadivljujući par također je prigrlio radosti roditeljstva, podižući sina po imenu Noa i kćer po imenu Neo.

Nezadovoljan svojim poslom na brodu, odlučio je dati ostavku. Moja radoznalost me je navela da istražim lokaciju Srbije, da otkrijem suštinu njene ponude i pronađem ultimativna iskustva. Narod Srbije je bio taj koji je zarobio moje srce, počevši od Bojana pa na kraju proširivši se na cijelu zemlju. Naše je zajedništvo proslavljeno dva puta, prvo građanskim obredom 2015., a kasnije crkvenim vjenčanjem 2019. Duboku radost koju sam doživio dok sam izmjenjivao zavjete u Crkvi Blažene Djevice Marije, Crkvi Ružici na Kalemegdanu, pojačala je prisutnost moji voljeni rođaci iz Afrike. Naledi, koja je također krštena na istom svetom mjestu, izrazila je neizmjerno oduševljenje.

  • Po dolasku u našu zemlju potvrdila je da sve odgovara opisu koji je dao njen suprug. Unatoč snažnom oslanjanju na suprugovo vodstvo, vješto se prilagodila svojoj “novoj domovini” i čak samostalno savladala srpski jezik, koji sada govori izuzetno tečno. S entuzijazmom ističe svoju naklonost prema svakom aspektu Srbije.

Naledi je izrazila svoje divljenje vrijednoj osobini nepopuštanja osobnim željama. Srbi, poznati po poštenju i hrabrosti, ostavili su upečatljiv utisak na nju. Od Subotice do Rume, Jagodine, Kopaonika, Zlatibora, proputovala je mnogo Srbije i nikada nije naišla na neugodnosti. Naprotiv, bila je srdačno zagrljena svuda gdje je išla, doživljavajući istinsko i tradicionalno srpsko gostoprimstvo koje duboko cijeni.

Nadalje, duboko voli našu tradicionalnu kuhinju, običaje, a pokazuje i vještinu plesne umjetnosti.

Imam neutaživ apetit za sarmu, proju i gibanicu. Pravoslavni običaji koje slijedite su mi prilično privlačni i uvijek sam spreman za nekoliko rundi igre. Bojan i Naledi ističu duboku ljubav i poštovanje koje njihove obitelji gaje jedna prema drugoj, unatoč brojnim razlikama među njima.

Bojan je rekao da je od početka naziva “mama” i kao takvu je u potpunosti prihvaća. Njezinu obitelj smatra svojom.

Unatoč početnoj jezičnoj barijeri između Naledija i Bojanove majke, one su stvorile nevjerojatnu vezu i duboko se razumiju. Naledi se jako ponosi njihovom iskrenom ljubavlju i ističe da ju je ona naučila pripremati sva posebna jela. Njihovo prijateljstvo je cvjetalo od samog početka, unatoč tome što Bojanova majka nije govorila engleski, a Naledi još nije naučila srpski.

  • Kada je stigla, posjedovala je znanje kako nanijeti maslac od kikirikija. Nažalost, njezin prvi pokušaj da mi pripremi doručak nije bio zadovoljavajući. No, preuzela je na sebe da otputuje u Požarevac i stekne potrebne vještine. Zabavno je Bojan primijetio: “Ako imaju želju ulaziti u sukob, neka to učine. A ako imaju želju iskusiti ljubav, neka to učine od samog početka.”

Korisnike društvenih mreža oduševio je njezin video u kojem je pokazala svoje umijeće u pripremi kiselog kupusa, razvijanju kora, pravljenju pita i drugih poznatih jela. Nije trebalo dugo da njezine objave postanu viralne. Budući da dolazi iz plemena Zulu, kulture koja prakticira nemonogamiju, mnogi su joj aspekti Srbije bili nepoznati, no pravoslavna vjera joj se učinila posebno čudnom.

Naledi je izrazila svoju znatiželju o postupcima ljudi u crkvi, smatrajući ih neobičnima i nepoznatima. Dovela je u pitanje svrhu čina ljubljenja slike, pitajući se što ona točno znači. Osim toga, prisjetila se posjedovanja ikone od strane svog supruga tijekom njihovog vremena na kruzeru, priznajući da nije razumjela njezino značenje.

Nakon što je objavila svoju odluku da se uda za Srbina i živi u Srbiji, susrela se s bakinim upitom o svojim željama i nakon toga dobila bakino odobrenje.

Potječem iz velike obitelji koju čine četiri sestre i jedan brat. Među njima je jedna sestra udana za Talijana i nastavila je karijeru u stomatologiji, dok druga sestra trenutno studira pravo. Najmlađi brat ili sestra započeo je karijeru poreznog službenika. Nasuprot tome, moj brat je izvrstan sportaš koji je odličan u veslanju i sudjelovat će na natjecanju u Beogradu ovog rujna. Moja domovina nalazi se u Južnoj Africi, do koje je potrebno dugo putovanje avionom od preko 13 sati. Zbog utjecaja koronavirusa nisam mogao posjetiti svoju obitelj četiri godine do nedavnog puta kući. Razdvojenost uzrokovana ovom dugom odsutnošću ostavila je u meni dubok osjećaj čežnje i nostalgije za mojim voljenima.

  • Žene se statusno i vrijednosno smatraju podređenima, ali to ne opravdava loše postupanje prema njima. Njihove odgovornosti obuhvaćaju širok raspon zadataka, kao što su kuhanje, čišćenje, rađanje, odgoj djece, poljodjelstvo, sudjelovanje u žetvi, skupljanje drva za ogrjev, kuhanje piva i donošenje vode ako je potrebno. Čini se da su dužnosti beskrajne. Prije nego što mužu posluži obrok, žena obično ulazi u kolibu ili sobu, često na koljenima, i daje mu vodu da opere ruke i usta. Nakon toga, ona mu daje njegovu hranu i zatim mu dopušta da u samoći uživa u svom obroku. Ostatak obitelji ruča zajedno, s izuzetkom patrijarha kućanstva.

S otprilike šest godina, dječacima se povjerava odgovornost zaštite očevog stada. Čim sunce izađe, odvaže se izaći iz kraala zajedno sa stokom i vratiti se u kasno jutro. Nakon što se krave pomuzu, uživaju u doručku prije nego što se vrate na pašnjake dok sunce ne zađe.

U području obitelji i nacije, dužnost je muškaraca štititi i podržavati. Aktivno se uključuju u okupljanja na kojima se dijele novi zakoni i upute. Muškarci ljubazno dočekuju i ugošćuju sve posjetitelje. Što se tiče vlasništva, muškarci posjeduju potpunu vlast nad svom imovinom, dok njihove žene nemaju osobnih stvari. Najstariji sinovi igraju ulogu u donošenju odluka koje se tiču ​​obiteljskih pitanja, dok se suprugin doprinos traži u rijetkim prilikama. Sve komercijalne poslove vodi isključivo suprug i nijedan ugovor nema nikakvu težinu bez njegovog odobrenja.

Preporučeno