Prema sezonskoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), avgust ove godine očekuje se sa toplijim temperaturama i natprosečnom vlažnošću, praćenom periodima velikih vrućina. Što se tiče prve polovine septembra, predviđa se nastavak kasnoljetnih uslova. Kako se navodi na sajtu RHMZ-a, predviđa se da će predviđena prosečna minimalna temperatura vazduha u avgustu premašiti višegodišnji prosek.

 

 

Procjenjuje se da je u prosjeku za oko 1,3 ºC više od višegodišnjeg prosjeka. Konkretno u Beogradu i okolini, očekivana vrednost srednje minimalne temperature vazduha u avgustu je oko 19,0ºC. U avgustu se očekuje da će prosječna maksimalna temperatura zraka premašiti višegodišnji prosjek za oko 1,5ºC. Konkretno u Beogradu i okolini, prosečna maksimalna temperatura vazduha za avgust se predviđa oko 30,7ºC, što je nešto više od višegodišnjeg proseka. Prema podacima RHMZ-a, predviđene padavine za mjesec avgust biće u granicama dugogodišnjeg prosjeka, uz prosječno smanjenje od oko četiri milimetra u odnosu na višegodišnji prosjek. Nivoi padavina u avgustu za Beograd i okolinu se procenjuju na oko 45 mm. Očekuje se da će septembar u većem delu Srbije doneti toplije temperature i povećanu vlažnost. Međutim, zapadna, jugozapadna i južna Srbija mogu da očekuju topliji i sušniji septembar. Prva polovina mjeseca će se i dalje osjećati kao kasno ljeto.

 

 

U proseku, srednja minimalna temperatura vazduha u Beogradu i okolini predviđa se oko 14,3ºC. U međuvremenu, srednja maksimalna temperatura vazduha će premašiti dugoročni prosek za približno 0,8ºC. U Beogradu će prosečna maksimalna temperatura vazduha u septembru biti oko 24,0ºC, podaci su RHMZ-a. Takođe, mesečne količine padavina u većini oblasti Srbije biće u granicama višegodišnjeg proseka. Međutim, očekuje se da će prosječna količina padavina biti oko pet mm manja od višegodišnjeg prosjeka. U zapadnoj, jugozapadnoj i južnoj Srbiji količina padavina može biti i do 10 mm niža od višegodišnjeg proseka. U Beogradu i okolnim regionima očekivana količina padavina u septembru iznosiće oko 53 mm.

 

 

Preporučeno