25. avgusta u 76. godini preminuo je Milan Lane Gutović, plodan glumac sa nezaboravnim repertoarom uloga. Glumac je, uprkos svojoj slavi, bio poznat po tome što je svoj privatni život skrivao od očiju javnosti. Iako se navodi da je imao troje djece iz dva braka, malo se zna o nekim članovima njegove porodice. Lane se u svom utočištu u Sečnju radije držao podalje od vreve slave i voljenih trenutaka samoće. Slobodno vrijeme provodio je u improvizovanom kontejneru, posebno tokom pandemije COVID-19.

 

 

Dok je nekada uživao u pecanju kao strastveni ribolovac, pronašao je utjehu u području oko sebe i više nije osjećao potrebu za odlaskom u divljinu. Prema riječima samog Lanea, “nigdje se nisam sakrio, tamo sam godinama pecao.” U retrospektivi, ovo područje se pokazalo kao odlično mjesto za ribolov. Posjetiti ovaj dio bare Sveti Nikola je izazov zbog njegove udaljenosti. Stražari postavljeni u tom području čine gotovo nemogućim pristup bez otkrivanja. Uprkos svojoj gruboj i izolovanoj prirodi, glumac je uspeo da lokaciju učini funkcionalnom instaliranjem struje i korišćenjem solarne energije. “Samo nekoliko mojih prijatelja dolazi povremeno jer nisu strastveni ribolovci. Bili su od velike pomoći, a jedan je čak napravio kontejner koji popravlja kada počne da curi”, otkrio je glumac. Lanet je nadaleko poznat po svojim izvanrednim portretima različitih likova, što se odražava u njegovoj plodnoj glumačkoj karijeri. Jedno od njegovih najznačajnijih ostvarenja je uloga Srećka Šojića u serijama “Tesna koža” i “Beli brod”. Gostujući u jednoj od emisija Lane Gutović iznio je svoje metode kreiranja lika Šojića. Nažalost, Gutović je preminuo 13. avgusta nakon što je primljen u bolnicu sa sumnjom na COVID-19. Pažljivijim pregledom njegovih pluća otkriveno je da je možda razvio post-COVID sindrom. Uprkos tome što je bio na respiratoru, na kraju je podlegao bolesti.

 

 

Lane Gutović, rođena 11. avgusta 1946. godine na Umci, predgrađu Beograda, bila je poznata ličnost u svetu pozorišta. Njegova sahrana obavljena je na groblju Kumodra, gdje su se okupile njegove kolege da odaju posljednju počast. Samo 10 dana prije smrti, Gutović je poslao poruku Irfanu Mensuru. Sahranjen je u porodičnoj grobnici, jer je izrazila želju da ne bude sahranjen u Aleji Velikog na Novom groblju u Beogradu. Gutović je završio studije na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, kod Bojana Stupice. Uz kolege Josifa Tatića, Svetlanu Bojković, Ivana Bekjareva, Đurđiju Cvetić i Tanasija Uzunovića primljen je u stalnog člana Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Kao priznanje za svoj doprinos, odlikovan je zvanjem prvaka drame Narodnog pozorišta u Beogradu 2006. godine.

 

 

Preporučeno