Čovek J.I. koji ima 34 godine i radio kao konobar u Srbiji. On je pokušavao na sve načine da se snađe kad je zbog krone njegov posao stao, ali problemi su ga naterali da se zaputi u Aljasku u jednu fabriku ribe i da odradi celu jednu sezonu. On jeste zaradio mnogo novca, ali ono što je iskusio ne bi poželeo da mu se desi ponovno. Ukoliko ne bude morao nikada više neće napustiti porodicu.

“Pre nego što sam otišao na Aljasku sam se bavio ugostiteljstvom, ali na svojim poslovima nisam imao nikakve veze sa ribom. Radio sam u kafićima, klubovima, noćnim barovima i restoranima kao konobar. Imao sam dobar i unosan posao u Srbiji, ali onda je nastupila pandemija korona virusa. Posao je stao i mogu da kažem da gotovo godinu dana nisam radio ništa.

Bio sam prinuđen da potražim alternativu. Od prijatelja sam čuo za posao obrade ribe na Aljasci. On je išao tamo i uspevao je da zaradi dovoljno da u Srbiji od toga može da živi. To je bila i moja namera. Da zaradim nešto od čega ću bar neko vreme moći da živim. I od drugih ljudi koji su bili sam čuo kakvo im je iskustvo i odlučio sam da se i sam upustim u to”, započeo je svoju ispovest čovek.

Kako je rekao, da bi konkurisali za posao obrade ribe na Aljasci, potrebno je da budete zdravi, u stalnom radnom odnosu, da niste osuđivani, a poželjno je i da imate porodicu kao garanciju da ćete se vratiti u svoju zemlju. Kako je napomenuo, kad se popuni formular za konkurianje, automatsk se konkuriše za svaku radnu poziciju u fabrikama koje drži kompanija, a dodaje da sada sa distance može da kaže nije imao pojam koja sve mogu biti njegova zauženja. 

Preporučeno