Kada je u pitanju novčanica od 10 dinara više ništa ne možete ni da kupite, ali ako posedujete onu iz 1885. godine, 10 dinara vredi mnogo, mnogo više. Kako tvrde kolekcionari za nju u Srbiji danas možete da dobijete od 3.000 do 8.000 evra. Ova novčanica je vredna zbog toga što je retka. Veliki deo tih novčanica povučene su iz upotrebe, a deo njih je izgubljen pa su upravo iz tog razloga “pravo malo bogastvo”.

Hartija ove novčanice je bela, a vodotiskom oznake vrednosti (DESET DINARA – ćirilicom). U literaturi se navodi da je hartija prevučena žutom mrežicom, a tehnolozi objašnjavaju da je u pitanju impregnacija hartije. Graver za novčanicu od 10 dinara iz 1876 godine bio je L. Dumont iz Pariza, a nije poznato ko je izvršio prepravke klišea za ovu novčanicu iz 1885. godine. Veličina novčanice je 131 x 96 mm, a na licu banknote su crteži i tekstovi, a glavni tekst se nalazi na sredini lica.

Dok se na novčanici nalazi u sredini gornjeg dela crtež poprsja kralja Milana Obrenovića (knjaz srpski 1868-1882., kralj Srbije 1882-1889), a u sredini donjeg dela je grb Kraljevine Srbije, sa leve strane je crtež žene u narodnoj nošnji, sa snopom žita i srpom, a sa desne strane je crtež srpskog vojnika onog vremena sa puško. Ispod ženske figure je ovalni okvir, u kojem je tekst “Zakon od 23. Septembra 1885.“ (što će reći Zakon o izmeni i dopuni Zakona o Narodnoj banci od 6. januara 1883. godine), a također ispod crteža vojnika je ovalni okvir u kojem je tekst 145 kr. zak. falsifikovanje banknota kazni se robijom. Ispod grba se nalazi uokvirena cifra 10.

Preporučeno