Koncept smrti se mnogima od nas često smatra enigmom, ostavljajući nas bez ikakvog razumijevanja ili uvida. Ipak, istraživači su sproveli studije na pojedincima koji su bili podvrgnuti srčanom zastoju, dajući nam određenu jasnoću o tome šta bi se moglo dogoditi u trenutku prolaska.U revolucionarnoj studiji otkriveno je da je skoro 40% osoba koje su podvrgnute CPR-u nakon srčanog zastoja imalo sjećanja ili osjećaj svijesti o svojoj okolini i naišla na iskustva iz snova. Iznenađujuće, značajan broj učesnika čak se sjećao osjećaja umiranja.

Skeniranje elektroencefalograma (EEG) otkrilo je da su neke osobe pokazivale indikacije moždane funkcije do sat vremena nakon prestanka otkucaja srca i započinjanja kardiopulmonalne reanimacije (CPR) od strane medicinskog osoblja. Prema naučnicima, otkrića su utrla put za metodičko istraživanje o posljedicama smrti. Viši autor studije, Sam Parnia, je liječnik intenzivne nege na NYU Langone u New Yorku. Prema Parnia, medicinski stručnjaci su dugo vremena vjerovali da mozak trpi nepovratno oštećenje otprilike 10 minuta nakon prestanka opskrbe kisikom iz srca. Međutim, naše istraživanje je pokazalo da bi mozak mogao pokazivati ​​znakove električnog buđenja tokom dužeg perioda nakon primjene CPR-a.

Ova revolucionarna studija je prva koja pokazuje da promjene u moždanim valovima i sjećanjima povezanim s iskustvima bliske smrti mogu ukazivati ​​na zajedničke, univerzalne fenomene. Časopis Resuscitation nedavno je objavio studiju koja je istraživala medicinske kartone 567 pacijenata koji su doživjeli srčani zastoj između maja 2017. i marta 2020. Ovi pacijenti su liječeni CPR-om u 25 različitih bolnica smještenih u Sjedinjenim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu. Kako bi se istražilo u kojoj mjeri su osobe koje su preživjele iskustvo bliske smrti zadržale sjećanja i zadržale svijest, intervjuisano je 28 od ukupno 53 preživjela. Tokom kardiopulmonalne reanimacije (CPR), dva pacijenta koja su doživjela zastoj srca vratila su se svijesti, dok su još dva pacijenta izašla iz kome tokom perioda nakon reanimacije.

Preživjeli je ispričao svoje iskustvo, navodeći da su mogli osjetiti kako pojedinac vrši pritisak na njihova prsa. Iako nisu bili u stanju da osete stvarne kompresije, mogli su da primete osećaj da neko rigorozno trlja, što je izazvalo značajnu nelagodu. Jedna osoba je ispričala: “Imam živo sjećanje na trenutak kada sam se vratio, a medicinsko osoblje je pričvrstilo par elektroda na moja grudi. Šok koji je uslijedio još uvijek mi je svjež u sjećanju. Među šest osoba koje su prošle kroz traumatično iskustvo umiranja, isticala se priča jedne preživjele. Prema riječima ove osobe, nakon što su napustili svoj smrtni okvir, našli su se bestežinski i bestjelesni, lebdeći iznad vlastitog fizičkog oblika i smješteni tik ispod plafona jedinice intenzivne njege. Sa ove tačke gledišta posmatrali su događaje koji su se odvijali ispod njih.

Jedna osoba je ispričala svoje iskustvo kao da se kreće prema određenoj destinaciji. Prisjetili su se kako su ušli u tunel i osjetili neodoljiv osjećaj mira. Sve njihove brige, misli, strahovi i mišljenja su nestali u tom trenutku. Spokoj je bio toliko intenzivan da nisu osjećali strah u pogledu svoje okoline ili onoga što ih je čekalo. Dok su napredovali, osetili su osećaj topline, praćen čežnjom za povratkom kući. Jedna od uobičajenih zabluda u vezi sa iskustvima bliske smrti je prevalencija flešbekova među onima koji su ih iskusili. Tokom iskustava u blizini smrti, određene osobe se prisjećaju susreta sa svojim preminulim rođacima. Prema jednom pacijentu, među viđenima je bio i njihov otac, a drugi pacijent je tvrdio da je čuo glas pokojne bake koja ih je molila da se vrate.

Osim toga, istražitelji su ispitali obrasce moždanih valova onih koji su preživjeli srčani zastoj. Oni su takođe davali procene kako bi utvrdili da li se ispitanici mogu setiti specifičnih vizuelnih i slušnih stimulansa. U procesu reanimacije pacijentima su stavljane slušalice i prezentovane su tri riječi – jabuka, kruška i banana – dok im je istovremeno prikazano deset slika na tabletu. Utvrđeno je da se od 28 učesnika samo jedan mogao tačno sjetiti redoslijeda u kojem su riječi predstavljene, iako su mnogi od njih uspjeli zadržati vizuelne informacije sa pratećih slika. Istraživački tim mora provesti dodatne studije o posljedicama smrti i psihološkim efektima oporavka od srčanog zastoja. Otkrića do kojih su došli naučnici mogu pružiti uvid u nove pristupe oživljavanju srca ili izbjegavanju cerebralnog oštećenja. Štaviše, njihovi nalazi mogli bi imati značajne implikacije na oblast transplantacija.

Preporučeno