U današnjem člnaku vam pišemo o jednom jednostavnom triku koji će sigurno najviše da obraduje osobe koje se bave poljoprivredom i uzgojom voća i povrća. Došlo je vrijeme kada je uveliko krenulo sijanje namirnica u našim baštama i vrtovima, ali većina nas i ne zna baš kako da posade neko voće ili povrće, pa na kraju uroda skooro da i ne bude.

Tako vam mi danas donosimo, to jeste otkrivamo kako da vam na jednostavan način možete da opskribite zalihama bijelog luka kod svojih kuća. Ne poznajemo osobu koja bijeli luk ne koristi u svom domaćinstvu, a bijeli luk se koristi u kuhinjama širom svijeta i posjeduje veliki broj zdravstvenih prednosti. Bijeli luk je bogat sa manganom, vitaminom B6, vitamon C, selenom, kalcijem, kalijem.

Također ojačava naš imunološki sistem, pa ako ste skloni uapalama i virozama, a onda biste trebali više da konzumirate bijeli luk. Sada su istraživanja pokazala da on smanjuje razvoj bolesti u organizmu za 63 posto. Također, možete da znatno smanjite rizik od srčanih bolesti, pa da snizite krvni pritisak i holesterol. OSim toga što je super namirnica, on se mnogo jednostavno i uzgaja.

Kako biste uzgojili bijeli luk kod svoje kuće potrebno je da slijedite samo ovih nekoliko koraka. Oodvojite čehne bijelog luka i pokopajte ih nekoliko centimetara duboko u mekano i vlažno zemljište. Ali kada ga sadite pazite da ide korijen prema dole. Zatim kada procvvijeta nikada ne sipajte vodu direktno na biljku nego samo oko nje. Kada luk bude imao 5 ili 6 listova, onda je spreman da ga izvadite.

Preporučeno