Na početku Dnevnika TV Nove Jelena Obućina izvijestila je da su nestale osobe čiji identitet nije poznat. Spominje se samo ime Afrima Bunjaka, kosovskog policajca, koje je Priština objavila istog dana. Bez ministra policije, obrane ili zdravstva s kojima bi se mogli raspitati, a predsjednik i premijer više nisu aktivni na Instagramu, javnost se pita za kim će žaliti sljedeći dan. Hoće li to biti za heroje, teroriste ili nepoznate pojedince? Jelena Obućina osvrnula se na to kako su prije pet mjeseci, kada su ubijena djeca, nadležni izjavili da ne mogu komentirati sve dok se ne objave imena i dok tužitelj ne završi istragu. Postavlja se pitanje kako se državom upravlja. Kako je svojedobno rekao jedan Srbin sa sjevera Kosova, “ljudski život ovdje je jeftiniji nego u Parizu.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u intervjuu za Reuters sva pitanja Kosova pripisao je Aljbinu Kurtiju, negirajući bilo kakvu umiješanost Srbije u incident u Banjskoj, jer nije u skladu s interesima Beograda Vučić je ustvrdio da Kurti ima za cilj protjerati Srbe s Kosova i opstruira potrebno kompromisno rješenje za popravljanje odnosa Beograda i Prištine Odbijanje uspostave Zajednice srpskih općina koja bi kosovskim Srbima omogućila veću autonomiju prema sporazumu Beograda i Prištine iz 2013., zaoštrava napetosti, što dovodi do nasilnog sukoba u Banjskoj.

Vučić je priznao tešku situaciju na Kosovu, ali je istaknuo važnost biti s ljudima i nastojati održati mir, uvijek tražeći rješenje kroz dijalog. Ubojstvo policajca u Banjskoj naišlo je na osudu Beograda, rekao je Vučić i potvrdio da će Srbija pokrenuti zakonske mjere i istražiti osumnjičene. Vučić je naveo da na pitanje koji su zločini počinjeni treba da odgovori tužitelj. Vučić je kritizirao kosovsku policiju jer je “s udaljenosti od jednog metra” pucala u jednog od napadača nakon što se predao, nazvavši to “egzekucijom”.

Opovrgnuo je tvrdnje predsjednice Kosova Vjose Osmani da je Beograd odgovoran za poticanje nasilja. Istaknuo je da Srbija time nema nikakve koristi i da bi time ugrozila svoju poziciju u pregovorima s Prištinom uz posredovanje EU. Vučić je rekao: “Zašto bi to bilo povoljno za Beograd? Koji bi bio motiv? Devastirati poziciju na kojoj smo radili godinu dana? … Srbija ne traži rat. Prema njegovoj izjavi, porijeklo oružje koje je zaplijenila kosovska policija nakon incidenta ispitat će Srbija, a pozvao je i Milana Radoičića, kojeg vlasti u Prištini terete da je bio nazočan pucnjavi, da se obrati tužitelju.

Preporučeno