Ima li šta lepše od tople šoljice kafe u hladno zimsko jutro? Svakome to pomaže da se razbudi, domah nam nekako daje energiju, pomaže nam i koncentrisati se, to su samo enki od razloga zbog čega pijemo najpopularnii napitak širom sveta.

Međutim, da li ste znali da ukoliko prekomerno unostite može da doprinese dehitradaciji, nesanici, nemiru? Možda da dovede i do povećanja telesne težine, da vaš plan mršavljenja ometa ukoliko se ne pripremite ili pravilno kontuimirate. Mi ćemo vam sada da otkrijemo i pet stvari koje trebate znati o ispijanju kafe da biste ostali zdravi i u dobroj formi.

Preskočite šećer: ako planirate da mršate ili želite da ostanete na pravom putu, onda šećer izbegavajte. Kad kažemo šećer ne mislimo na beli šećer, nego mislimo i na smeđi, on je nezdrav podjednako. Prazne kalorije sadrži šećer, nema hranjive materije u sebi, a može da dovede do pada energije, radi čega ćete se letargično osećati. Kafu popijte bez šećera, dodajte malu kašiku ruma u nju.

Također, izbegavajte šlag: kako bi bila kafa zdravija, slobodno izbegavajte da joj dodajete šlag. Također, i sirupe i posip treba samo u ograničenim količinama dodavati, a prelivi koji imaju u sebi dosta rafinisanog šećera. Ukoliko kafu naručujete u nekom kafiću, obavezno dajte odgovarajuća upustva pre samog naručivanja. Nemojte piti previše kafe, jer kafamože da metabolizima ubrza, pmoći će vam da sagorite dodatje kalorije. Prevelik unos može loše da deluje a vaše zdravlje, u idelanom slučaju osoba mnebi trebala piti više od dve šolje kafe dnevno. Pored toga možete doprinjeti bolovima u stomaku, napaima, povećnom nivou kiseline u krvi, može da vam otkucaj srca radi nepravilno ili ubrano, da se dotok krvi smanju u srci.

Preporučeno