CNN izvještava da je Oluja Daniel izazvala katastrofalna razaranja u Libiji, što je rezultiralo smrću preko 2.000 ljudi, dok se za 6.000 nestalo u gradu Derna. Sjeveroistočni dio zemlje bio je poplavljen sa toliko padavina da su dvije brane otkazale, što je dovelo do potpunog potapanja čitavih zajednica. Očekuje se da će broj poginulih rasti kako se nastavljaju operacije potrage i spašavanja.

 

 

Ahmed Misamari, predstavnik Libijske nacionalne armije, izvijestio je da su se dogodila tri slučaja urušavanja mostova. Nadalje, sila vode dovela je do toga da se kompletna naselja odnesu u okean. CNN prenosi da se tačnost navedenih brojki ne može potvrditi nezavisno, a Misamari nije otkrio porijeklo brojeva smrtnih slučajeva i nestanaka. Ranije je Crveni polumjesec iz Bengazija procijenio da je u Derni stradalo između 150 i 250 osoba, navodi Reuters. Prema riječima Osame Alija, koji je zadužen za hitne službe Libije, nakon rušenja brane, voda je otišla prema planinskom obalnom području u blizini Derne. Prema Alijevim riječima, spasilačke akcije suočene su s preprekama zbog prekinutih telefonskih linija u gradu. Nadalje, velika šteta spriječila je spasioce da pristupe Derni. Prema Alijevim riječima, vlasti nisu predvidjele veličinu nesreće. Nedostajalo je istraživanja vremenskih uslova, nivoa morske vode i padavina.

 

 

Kao nacija, Libija je bila nespremna za katastrofu ove prirode, jer se ništa od ove veličine nikada ranije nije dogodilo. Ali je priznao da postoje nedostaci u pripremljenosti zemlje, ali je naglasio da je ovo prvi put da se suočavaju sa takvom krizom. Prema riječima predstavnika Libijske nacionalne armije po imenu Misamari, napadima su bili pogođeni i brojni dodatni gradovi, uključujući Al-Baidu, Al-Marj, Tobruk, Takenis, Al-Bajada i Bata. Prema izvještaju libijske novinske agencije (LANA), Osama Hamad, vođa istočne vlade koju podržava libijski parlament, opisao je situaciju kao “bez presedana” i “katastrofalnu”. Video snimci koji kruže društvenim mrežama prikazuju automobile potopljene u vodu, zgrade koje su pokleknule i vodene bujice koje teku ulicama. Medicinski centar Bayda je na Facebooku podijelio video zapise koji otkrivaju da su bolnice u Baydi, koja se nalazi na istoku, evakuisane. Brojne nacije su izrazile svoje suosjećanje i pružile pomoć Libiji dok spasilačke ekipe nastoje locirati preostale preživjele među ruševinama. U ponedjeljak je turska agencija za katastrofe objavila svoju namjeru da rasporedi 150 osoba u operacije potrage i spašavanja.

 

 

 

Pored toga, oni će otpremiti razne zalihe kao što su šatori, spasilačka vozila, generatori i druga neophodna oprema. Američka ambasada u Libiji je na Twitteru objavila da je u stalnoj komunikaciji s Ujedinjenim narodima i lokalnom vladom u Libiji kako bi utvrdila najhitnije oblasti kojima je potrebna pomoć i odredila najbrži način za pružanje pomoći.

Preporučeno