Isidora Bjelica sklopila je brak sa dramskim piscem Nebojšom Pajkićem i zajedno su na svijet iznijeli dvoje djece. Isidora potiče iz prestižne loze, a njen otac je cenjeni šahovski velemajstor i novinar Dimitrije Bjelica, a majka Nevenka Đurović, bivša nastavnica engleskog jezika i ćerka akademika Dušana Đurovića. Isidora se neustrašivo suočavala čak i sa najizazovnijim temama, od kojih je jedan bio njen zamršen odnos sa roditeljima.

 

 

Povodom rođendana, Isidora je Dimitriju javno uputila iskrene čestitke, izrazivši iskrenu zahvalnost za njegovu nepokolebljivu ljubav, za razliku od njene majke. Na upit časopisa o uticaju njene čvršće veze sa ocem, Isidora je iskreno odgovorila: “Cijelog života sam pretrpjela ogromnu patnju zbog ovih okolnosti. Moja ljubav prema majci ne poznaje granice, pojačavajući bol koji doživljavam. Unatoč izgledu, nisam od onih koji sudjeluju u obmanama ili lažima.Kao autor, svoje najskrivenije misli i osjećaje izlažem svijetu, ne ostavljajući prostora za prevaru.Neopisiva je bol doživjeti napuštanje majke tokom kemoterapije ili svjedočiti njenom zanemarivanju važnosti prodaje vlastitog stana radi liječenja zbog teške dijagnoze. Cijelog života sam imala duboku naklonost prema njoj i ulagala nebrojene napore da shvatim njene postupke. Ipak, tek nakon što sam postala majka sam da sam zaista shvatio neshvatljivost njenog ponašanja.

 

 

Nije neuobičajeno da pojedinci gaje veću naklonost prema bratu ili sestri nego prema vlastitom djetetu, iako ne vjerujem da je ona svjesna te činjenice. U okviru njenog ličnog sistema vrednosti, to se smatra normalnim i prihvatljivim. Ona je izvanredna, iskrena i dobro obrazovana osoba, ali možda se pokažem da sam previše kompleksna kćerka da bi ona mogla podnijeti. Čini se kao da smo pričali različite jezike tokom čitavog života. Isidora je pokušavala da dođe do promjena, ali nažalost, njeni napori su bili neuspješni i nisu dali rezultata. Unatoč mojim brojnim pokušajima i konsultacijama sa raznim terapeutima, rezultat ostaje nepromijenjen. Na kraju, sve se svodi na koncept međusobnog prihvatanja. Stalno zategnuti odnos između nje i Nebojše, dinamika koja traje od početka, nesumnjivo iscrpljuje. Možda je zamislila drugačiju verziju mog muža. Ipak, važno je priznati da se stvari srca ne mogu kontrolisati. Brat ima nezamjenjivu poziciju u njenom životu. Duboka agonija gubitka djeteta, život prekinut u povojima, prkosi objašnjenju. Dubina moje čežnje za samo još jednim danom sa svojom voljenom djecom je nedokučiva. Ipak, usred moje tjeskobe, neočekivani izvor utjehe i podrške uljepšao je moj život. Nebrojeni stranci, koji su mi nekada bili nepoznati, pokazali su izliv ljubavi. Njihove molitve i nepokolebljiva briga održali su me u mojim najmračnijim trenucima.

Štaviše, njihova opipljiva djela ljubaznosti i velikodušnosti dala su mi snagu da nastavim dalje. Paradoks tragedije je u tome što ona osvetljava inherentnu dobrotu čovečanstva. Sa svojom sklonošću za dublje ispitivanje, pomno je proučila svaki aspekt svog postojanja do te mjere da je, po njenom mišljenju, sve to postalo lišeno smisla. Tokom svojih formativnih godina, trpio sam velike muke zbog nedostatka komunikacije, što me je dovelo do pitanja da li zaista pripadam svojoj porodici. Međutim, kako se kaže, izvinjenje ne liječi takav bol. Ljubav ima sposobnost da oprosti, ali bol ne nestaje. Prije nego što sam se razbolio, ovo odsustvo podrške doživljavao sam kao priliku da se ojačam, jer sam morao potpuno sam da se snalazim u životu. Neki me kritikuju što otvoreno pričam o svojim iskustvima, jer je u ovoj zajednici uobičajeno da se šuti o svemu, od porodičnih problema do bolesti. Međutim, moja duša žudi da izrazi svoju muku. Sputani su prosudbom svojih komšija i rođaka, što ih sprečava da se ponašaju slobodno. Leo i ja se tješimo dubokom povezanošću koju dijelimo jedno s drugim. Nažalost, Vila se suočava sa poteškoćama kada je u pitanju uspostavljanje odnosa sa kolegama. Držim se nepokolebljivog uvjerenja da je svaki njen postupak bio vođen dobrim namjerama. Iako ne gajim nikakav animozitet, opterećen sam ogromnom tjeskobom i tugom, kako je to rječito izrazila poznata Isidora. Bila je izuzetna osoba, a njena majka se borila da se snađe u toj stvarnosti.

 

 

Preporučeno