Poznata po svojim vanvremenskim hitovima, pevačica Neda Ukraden nije samo muzička ikona, već je i jedna od najobrazovanijih ličnosti na estradi, s dva završena fakulteta. Njena blistava karijera obiluje nezaboravnim događajima, među kojima se ističe susret sa Muamerom el Gadafijem.

Cela delegacija Srbije dobila je poziv da poseti Libiju, a među pozvanima je bila i ova vlasnica izuzetnog glasa.

  • Vesna de Vinča, Rada Radenović, Marinko Rokvić, lekari, inženjeri – svi smo bili deo te delegacije. Imali smo priliku da se upoznamo sa Gadafijem. Dok smo obilazili različite institucije, nije bio prisutan. Tek smo u nekom luksuznom šatoru od svile imali priliku da razgovaramo s njim. Svako od nas je izneo nekoliko reči; ja sam mu rekla da sam jugoslovenska pevačica i da je moja najpoznatija pesma “Zora je”. On me je samo pogledao i rekao: “Znam tu pesmu”. Posle toga je održao patriotski govor i više ga nisam videla – otkrila je Neda. Ovaj susret ostaje jedan od posebnih trenutaka u njenom životu i karijeri.
  • Kada sam prvi put upoznala Gadafija, nas je bilo 106 u delegaciji. Slušali smo mnogo toga o njemu, a onda smo konačno videli stvarnog Gadafija. Imamo čak i sliku sa tog susreta. Predstavili smo se i razgovarali s njim, ali treme nije nedostajalo – priznala je Neda.

Neda je otkrila i jedan zanimljiv detalj koji se desio tokom tog susreta.

  • Jedan zvaničnik koji je bio prisutan je takođe pevao veoma dobro, i na kraju se ispostavilo da je upravo uz moju pesmu upoznao ljubav svog života – rekla je u “Amidži šou”.

I voditeljka Bojana Lazić se seća ovog događaja s ponosom.

  • Bila je to 2007. godina. Imala sam 20 godina. Velika mi je čast što sam bila deo srpske delegacije koja je posetila pokojnog pukovnika Muamera el Gadafija. Bilo nas je oko 80, među kojima su bili Neda Ukraden, Olja Karleuša, Marinko Rokvić, njegov sin Nikola Rokvić, Vesna de Vinča, i misice Srbije i Crne Gore. Organizovana je prva modna revija u istoriji Libije, gde smo nosili kreacije Vladanke Celić. Sećam se rigorozne kontrole pre susreta sa Gadafijem. On je rukovao sa svih 80 prisutnih, uključujući i mene. Delovao je veoma prijatno i izrazio žaljenje zbog raspada Jugoslavije. Osećala sam se počastvovano što sam bila deo te delegacije – rekla je Bojana za “Espreso”. Dodala je da joj je žao zbog kasnijih događaja u Libiji, ali i da je fascinirana što je njegovo obezbeđenje činilo isključivo žene. Ovo je iskustvo koje se zauvek pamti.

BONUS TEKST:

Zova, poznata i kao verbena ili verbena officinalis, je višegodišnja biljka koja se često koristi u tradicionalnoj medicini i kao dodatak hrani. Ova biljka je poreklom iz Evrope, a danas se može naći širom sveta, rastući na suvim livadama, pored puteva i uz ograde.

Zova je poznata po svojim lekovitim svojstvima. Njene cvetove se tradicionalno koriste za pravljenje čajeva, tinktura i sirupa. Smatra se da zova ima antiinflamatorna, antivirusna i diuretička svojstva. Takođe se koristi kao sredstvo za jačanje imunološkog sistema i ublažavanje simptoma prehlade i gripa.

Cvetovi zove su bogati flavonoidima, fenolnim kiselinama i antioksidansima, što ih čini korisnim u borbi protiv slobodnih radikala i oksidativnog stresa u organizmu.

Osim svojih lekovitih svojstava, zova se koristi i u kulinarstvu. Njeni cvetovi se mogu dodavati salatama, džemovima, sirupima i desertima, dajući im blag, cvetni ukus.

Međutim, važno je napomenuti da neki ljudi mogu imati alergijske reakcije na zovu, posebno na njen polen. Takođe, pre upotrebe zove u lekovite svrhe, važno je konsultovati se sa stručnjakom, posebno ako osoba pati od nekog hroničnog medicinskog stanja ili uzima lekove.

Preporučeno