– Islam je definitivno jedna od ljepših vjera, koje sve veći procenat osoba kreće da konzumira. Mnoge osobe koje su imale loše živote, koji je povezivan sa nemoralom i sumnjivim radnjama, svoj spas su našli u ovoj vjeri. Danas govorimo o ženama i njihovim potrebama u ovoj vjeri….

Jedinstveni običaji i vrijednosti svake religije oblikuju naš odgoj i, donekle, čak utječu na naša iskustva u intimnom prostoru našeg kreveta. Muslimanke porijeklom iz raznih krajeva svijeta na portalu Cosmopolitan podijelile su intimne tajne iz svojih spavaćih soba. U skladu s islamskim učenjima, žene imaju pravo na iskustvo zadovoljstva i ispunjenja.

Tek u svojim kasnim dvadesetim sam shvatio značaj seksualne intimnosti u kontekstu braka u islamu. Sinulo mi je da se upuštanje u seksualne odnose sa supružnikom smatra ibadetom. Nadalje, naučio sam da je islamsko pravo da žena doživi zadovoljstvo u ovom aspektu svog života, a neispunjenje ovog prava može čak poslužiti kao osnova za trenutačni razvod. Otkrivenje da muslimanska vjera podupire prava i želje žena, uključujući njihova tijela i uživanje, nikada mi nije preneseno kroz formalno obrazovanje.

Tek kroz moje čitanje prosvjetljujuće knjige dr. Asme Barlas, Žene vjernice u islamu, shvatila sam ovaj temeljni aspekt. Kao muslimanke, moje iskustvo odjekuje iskustvom mnogih drugih, gdje su rasprave o seksu bile primjetno odsutne iz razgovora kod kuće tijekom moje adolescencije i dok sam prelazila u mladu odraslu dob. Čak i kad sam se osamostalio i odselio, tema o seksu ostala je uglavnom neizgovorena. Umjesto toga, dobio sam savjet upozorenja o tome što trebam izbjegavati i kako izbjeći bilo kakvu moguću neugodnost.

Ovaj nedostatak rasprave nije svojstven samo meni; to je zajedničko iskustvo koje dijele mnogi od nas. Nosimo brige i nesigurnosti o seksu, a da se o tome nikada otvoreno ne pozabavimo, nesvjesni vlastitih prava i prava. Proces kroz koji muslimanke stječu znanje o seksualnosti Salma El-Vardani, pjesnikinja, BBC-jeva radijska voditeljica i autorica knjige These Impossible Things, odrasla je u kućanstvu u kojem su se miješali egipatski, irski i južnoazijski utjecaji. Odrastajući u kućanstvu u kojem je svaki iskaz ljubavi na televiziji dovodio do trenutačne promjene kanala, koncept fizičke intimnosti tretiran je kao tabu i nečist.

Čak iu kinu, očevi glasni ispadi i stroge upute da ne gledam dodatno su učvrstili to uvjerenje. Pojam bliskosti među pojedincima bio je ukorijenjen u mojoj svijesti kao nešto grešno i zabranjeno. Tražeći znanje i razumijevanje, Salma je zaronila u golemo prostranstvo interneta i istražila područje pornografije u svojoj potrazi za otkrivanjem informacija o vlastitom tijelu i seksualnosti. Međutim, s mudrošću i perspektivom koja dolazi sa zrelošću, ona sada shvaća inherentnu nepouzdanost ovih izvora. Ipak, ostaje pitanje: gdje se druga mlada muslimanka može obratiti da pronađe odgovore koje traži? Prema Salmi, suzdržavanje od razgovora o pitanjima seksualnosti predstavlja značajan rizik. Ova šutnja tjera pojedince da traže alternativne putove i da se uključe u potencijalno opasna ponašanja.

Ogromni sram povezan sa seksualnom aktivnošću pokazao se kao osakaćujući, obeshrabrujući neke od istraživanja vlastitih želja. Neopravdano je očekivati ​​od pojedinaca da prigrle nešto čega su bili uvjetovani da se srame. U svojoj knjizi “Greater Freedom: Middle East Women Beyond Stereotypes”, Alia Mooro izražava gorljivo uvjerenje u važnost njegovanja pozitivne veze s našim tijelima. Mooro naglašava sve veći razgovor među muslimankama o važnosti samoistraživanja, samosvijesti i razumijevanja vlastitih želja, što nam u konačnici omogućuje da dijelimo i iskusimo zadovoljstvo s drugima.

Alia čvrsto vjeruje u važnost poticanja znatiželje o vlastitoj anatomiji od malih nogu, naglašavajući da se to ne smije pogrešno tumačiti kao seksualna stvar. Kako bismo u potpunosti cijenili i prihvatili svoja tijela, ključno je imati sveobuhvatno razumijevanje njihovog fizičkog sastava i funkcija svakog pojedinog dijela. Čineći to, možemo iskorijeniti svaki strah ili sram povezan s našim tijelom i umjesto toga razviti osjećaj vlasništva nad našim pravom na zadovoljstvo. Seks je jednostavno fizički čin.

Seks je, prema Sadiji Azmat, komičarki i autorici “Seks bombe”, jednostavno čin lišen dubljeg značenja. Izrazila je svoje uvjerenje da to što je muslimanka ne bi trebalo diktirati njezinu perspektivu o seksu, posebno u odnosu na društvena očekivanja koja su joj nametnuta. Sadijin primjer razbija mit da muslimanka mora biti ograničena na specifične borbe ili narative. Najdulje sam vrijeme bio uvjeren da je seks isključivo doživljaj užitka. Nikada se nisam sramila oko teme seksa. Jednom kada sam otkrio ključ za privlačenje osobe suprotnog spola, moja je potraga bila ispunjena.

Međutim, dobro je poznata činjenica da je seks rijetko samo fizički čin. Naš osjećaj sebe, naše vrijednosti kao pojedinca, često se mogu ispreplesti s našim iskustvima seks. Moj pogled na seks doživio je značajnu transformaciju kada sam shvatio da zaslužujem ljubav. Tijekom mog odrastanja ljubav mi nije bila lako dostupna, a njezina odsutnost ostavila je prazninu u mom životu. Seks je individualno putovanje otkrića za Salmu, Alju, Sadiju i brojne druge mlade muslimanke. Kolektivno su postigli zajednički cilj, a to je razumijevanje da su i seksualnost i užitak inherentna prava.

Salma ističe da je uložila značajan trud u njegovanje sposobnosti izvlačenja užitka iz svojih seksualnih odnosa, umjesto da bude samo izvor muškog zadovoljstva. Put je bio naporan i činilo se da se proteže unedogled. Razmišljanje o potencijalnom razilaženju da smo imali slobodu otvoreno i iskreno razgovarati o pitanjima seksualnosti tijekom godina našeg odrastanja doista je izvanredno. Kako bi bilo transformativno imati mudre i iskusne pojedince iz vlastite zajednice koji bi nam pružili vodstvo i podršku na tom putu.

Preporučeno