– U današnje vrijeme, jako je teško imati zdrav doručak, u vremena kada je sve postalo da se što prije uradi. Jednostavno, brzi tempo života je doveo do toga da ujutro ili ništa ne jedemo ili pojedemo nešto s nogu i više nego nezdravo. Slijedi i par savjeta kako da spremite brz i jevtin doručak, koji je prije svega zdrav. 

U zreloj dobi vrlo je korisno preispitati svoje stajalište o raznim žitaricama, jer je njihova nutritivna vrijednost, koja se sastoji od obilja vitamina i esencijalnih mikroelemenata, doista izvanredna. Određene vrste žitarica ne samo da pomažu u regulaciji tjelesne težine, već djeluju i kao vrhunski izvor zdravlja. Jednostavnim uključivanjem jedne tablete u svoju jutarnju rutinu, možete bez napora smanjiti razinu kolesterola i time se zaštititi od opasnih srčanih oboljenja.

  • Glavni organ i krvne žile imaju velike koristi od konzumacije žitarica koje imaju nizak glikemijski indeks. Međutim, najveća zvijezda na popisu slatkih “iscjelitelja” je heljda. Ova hranjiva kaša obiluje proteinima biljnog podrijetla i može se pohvaliti impresivnim nizom od 18 aminokiselina, od kojih su lizin, triptofan, valin, glicin i arginin najistaknutiji. Žitarice imaju izvanrednu sposobnost borbe protiv anemije i pretilosti, eliminacije toksina i otpada iz tijela, a što je najvažnije, uvelike smanjuju razinu kolesterola i sprječavaju razvoj aterosklerotičnih naslaga.

Ipak, nije dovoljno samo redovito jesti heljdu; jednako je važno pravilno ga kuhati. Prekuhavanje žitarica mora se izbjegavati pod svaku cijenu, jer će time izgubiti neprocjenjiva svojstva, pretvarajući je u čisti izvor ugljikohidrata koji može uzrokovati nagle skokove šećera u krvi. Mnogi pojedinci ne mogu zamisliti početak dana bez uživanja u svojoj omiljenoj kaši, jer je zobena kaša nadaleko poznata kao hranjiva i zdrava opcija za doručak.

Ne samo da potiče zdravlje crijeva, već služi i kao izvrstan izbor za one koji žele skinuti neželjene kilograme, što ga čini bitnom komponentom brojnih planova prehrane. Počnimo s raspravom o obilju vlakana koja se nalaze u zobenoj kaši, a koja pridonose dugotrajnom osjećaju sitosti. Osim toga, studija provedena 2016. godine otkrila je da konzumacija ugljikohidrata s “sporo otpuštanjem” poput zobene kaše ili žitarica s cjelovitim mekinjama tri sata prije tjelesne aktivnosti može poboljšati sagorijevanje masti.

Konzumacijom “sporootpuštajućih” ugljikohidrata umjesto rafiniranih ugljikohidrata poput bijelog kruha, možete spriječiti naglo povećanje razine šećera u krvi. Posljedično, porast razine inzulina nije tako značajan. S obzirom na to da je inzulin uključen u davanje uputa tijelu da skladišti masnoću, održavanje niže razine šećera u krvi može pomoći u procesu sagorijevanja masti.

RECEPT

Sastojci: Zdrava zdjelica zobenih pahuljica koja se sastoji samo od zobi, pojačana žlicom kakaa, žlicom sirovih lješnjaka, dvije žlice grožđica, kiselom jabukom (ili bilo kojim voćem po želji poput banane, borovnice ili brusnice) i žlicom mljevenih lanenih i chia sjemenki. voda Dovoljna je jedna žlica meda. priprema: Pomiješajte suhe sastojke po želji u zdjeli, uključujući željenu količinu zobenih pahuljica. Ulijte vruću vodu i med, zatim dodajte jabuku i sve dobro promiješajte. U samo 5 minuta moći ćete uživati ​​u ovom zadovoljavajućem doručku koji će vas držati sitima do ručka.

Preporučeno