U današnjem članku pišemo o vitaminu C, koji je jako bitan u ovom zimskom periodu, kada je našem organizmu više nego potrebno da se nađe u našem telu u zaštiti od samog virusa, koji donsoi prehladu i sezonsku gripu. Odmah svi mi trčimo za pomoradnžama ili limunom, ali nismo niti svesni da ga ima puno više u jednoj drugoj namirnici, a sve ovo je rekao poznati srpski doktor Branislav Nestorović, koji je i više ego veliki stručnjak za ovu tematiku.

Pa tako on na primer govori da je Sen Đerđi, koji je dobio i Nobelovu nagradu za pronalazak vitamina C, je govorio da u paprikama ima itekako više vitamina C nego što to ima u pomorandži i limunu zajedno. Svi ljudi greše pomisli da je sve ono što je kiselo ima vitamin C, a u stvari to je samo obična kiselonst i ništa drugo. “Ovaj vitamin ima nivo apsorpcije negde do jednog grama, znači kad uzmete preko toga, džabe, to se ne apsorbuje. Treba ga uzimati na primer preventivna neka doza je oko 50 miligrama, pa jabuka dnevno… Trudnice treba da uzimaju dosta više, pušači najviše”.

Također, on se osvrnuo i na upotrebu joda, koji je itekako decitaran na našim prostorima i podsećada je riba zasigurno najzdravija, koja se mora jesti bar tri puta nedeljno. ”Treba da uzimamo pravu vrstu hrane, a prava vrsta hrane je ta koja je puna antioksinadasa. Japanci, recimo, koji uzimaju puno voća, povrća, njihovi obroci su veoma laki, mesa skoro da nema, imaju puno morske ribe i algi, a to je jako važno jer sadrži visoke koncentracije joda, koji je kod nas jako deficitaran. Ja sam dosadan sa tim, ali mi nemamo joda uopšte. “

Preporučeno