Trenutno, najbolje rangirani teniser svijeta nalazi se u Americi i takmiči se na turniru koji se održava u Sinsinatiju. Novaka Đokovića, kojeg mnogi hvale zbog njegovih izuzetnih talenata na terenu, često upoređuju sa Nikolom Teslom zbog upadljivih fizičkih sličnosti. Ipak, postoji još jedna osoba iz ne tako daleke prošlosti koja zapanjujuće liči na Đokovića, dodajući fascinantan sloj ovoj narativi.

 

 

Ono što je još intrigantnije je da su njih dvoje povezani krvlju. Novak Đoković nije jedini u porodici koji nosi to ime. Njegov otac je iz Crne Gore, a dio njihove porodice i danas živi u Jasenovom Polju, kod Nikšića. Istorija porodice Đoković datira još od Đoke Damjanovića, koji je porijeklom sa Cetinja, ali se nakon sukoba koji je rezultirao smrću turskog doba preselio u Nikšić. Kako piše Blic, Đokov unuk, koji je takođe nosio ime Novak Đoković (iako ne slavni teniser današnjice), emigrirao je u Čikago 1905. godine. Dva puta se vraćao u domovinu da je brani od predstojećeg preuzimanja, a takođe je učestvovao u Balkanskim ratovima. . Tokom Prvog svetskog rata učestvovao je u probijanju Solunskog fronta, a kasnije je bio sudija u Jasenovom Polju. Zanimljivo, on je pradeda aktuelne teniske zvezde Novaka Đokovića. Analizirajući retuširanu arhivsku fotografiju, jasno se može uočiti upadljiva sličnost između njih. U intervjuu za Nedeljnik pre tri godine, Radonja Đoković je ispričao istoriju porekla porodice Đoković.

 

 

 

Ispričao je kako se 1941. godine, zbog albanske agresije, Novakov učitelj Neđeljko sa rođacima preselio sa Kosova u očev dom. Posle rata, porodica Đoković se vratila na Kosovo, gde se Novakov deda Vladimir zaposlio u rudniku Trepča i zasnovao porodicu. Tu su živeli trideset godina pre nego što su se preselili u Beograd, gde je Vladimir dobio stan kao zastupnik Tehnoprometa za Kosovo i Metohiju. Srđan, Vladimirov sin, oženio se Dijanom i dobio tri sina, Đorđa, Marka i Novaka. Iako je Radonjin deda bio neizvestan da li je slavni teniser dobio ime po njegovom ocu, jasno je da su Novakovi preci, Neđeljko i Vladimir (koji su mu i pradeda i deda), veoma cenili Radonjinog oca zbog njegove hrabrosti i časti. .

 

 

Preporučeno