Psi su oduvijek bili poznati kao najodaniji čovjekovi pratioci, što je činjenica koja je ostala istinita kroz povijest. Kao vrsta, oni su prošli značajne evolucijske promjene kako bi se razlikovali od svojih predaka vukova. Danas ljudi iz cijelog svijeta usvajaju pse kao svoje omiljene kućne ljubimce. Baš kao i ljudi, psi imaju svoje jedinstvene načine izražavanja ljubavi i naklonosti prema svojim vlasnicima.

 

 

Čin psa koji liže vašu ruku ili lice može se tumačiti na više načina. Obično se doživljava kao demonstracija ljubavi i nježnosti, ali također može ukazivati ​​na to da je pas ili gladan ili pokušava da uspostavi dominaciju. U prirodi, pas bi vam jače lizao ruku da signalizira svoju prisutnost i blizinu. Ako se pas prevrne i otkrije trbuh, to ne samo da ukazuje na želju za fizičkim dodirom u tom području, već pokazuje i odanost i povjerenje u vas. To je zato što je stomak ranjivo područje za mnoge životinje, a čin njegovog izlaganja označava visok nivo povjerenja u vas kao njihovog čuvara.

 

 

 

Psi imaju različite metode za privlačenje pažnje, kao što je fizičko guranje vlasnika kao poziv na igru ​​ili pokazivanje naklonosti. Unatoč potencijalnoj nelagodi koja dolazi od interakcije s većim pasminama, ključno je uzvratiti im geste pune ljubavi i izraziti naklonost fizičkim dodirom. Ovo pokazuje koliko vam je stalo do njih i koliko su vam važni. Očnjaci često pokazuju ponašanje u kojem gledaju u ljudske oči duži period kao izraz naklonosti. To uzrokuje oslobađanje oksitocina u njihovom mozgu, hormona povezanog s emocijama radosti i bliskosti. Kontakt očima može biti neugodno i opasno iskustvo s osobama koje posjeduju neprijateljske ili neprijateljske stavove. Međutim, ako s nekim održavate duži kontakt očima, to je pokazatelj vašeg povjerenja i naklonosti prema njemu. Isto važi i za naše četvoronožne pratioce.

 

 

Preporučeno