U poslednjih 10 dana na području Balkana po pitanju temepratura može se reći da živimo u Dubaiju u Emiratima. Ovo što je snašlo Balkan, definitivno se nije desilo u poslednjih 50 godina, bar kad aje mesec juni u pitanju. Temperature idu preko 35 stepeni, a ono što je RMHZ najavio je živi užas, očekuju se temperature i do 40 stepeni, koje će da traju do 2 jula ove godine. Ljudi se pokušavaju rashladiti na sve moguće načine, a mi danas govorimo o jednom jako zanimljivoj dilemi, tiče se prozora u kući. Da li je bolje tokom tropskih vrućina da se drže otvoreni ili zatvoreni?

Podeljena su mišljenja oko ove dileme, neki misle da je bolje držati zatvorene da vam ne ulazi vreva u ddom, dok ima i onih koji veruju da je bolje da se otvori i da se napravi promaja, te na taj način bar malo da se unese svežeg vazduha u prostor u kojem obitavate. Naime, prema poslednjim istraživanjima, manji prostori za život su itekako puni sa CO2, pa u nekim merenjima oni idu i do 75% tako da nije zdravo ni ugodno boraviti u takvoj prostoriji. 

Tako su naučnici sa Njujorškog Univerziteta uradili i krači test, okupili su 24 osobe a onda su došli do zaključka da im je proces razmišljanja i rasuđivanja itekako opao kada su se nalazili u prostoriji gde nije bilo čistog zraka, pa bio on i vruć ako treba. Spuštanje roletne i zamračivanje sobe je poželjno kada nikoga nema u kući, ali kada ste tu, bolje je da otvorite prozore i pustite zrak u vašu sobu.

Preporučeno