Popularna srpska glumica Mira banjac je definitivno jedna od legendi balkanske glume, a nedavno je proslavila i svoj 93 rođendan. Nedavno je također pobegla sa sinom iz Beograd,a te se preselila u predgrađe Novog Sada, gde je po njenim rečima puno lepše mesto za život. Sada retko bira uloge, a ponekad se bavi i pozorišnim predstavama, ali samo one koje ona sama izabere.

Danas govorimo o njenoj prošlosti,a njena prva sećanja datiraju još od II Svetskoga rata, kada je bila u 1 Proleterkoj brigadi. ” Ja, u stvari, uopšte i nisam bila dete. Bila sam, eto, neko biće. Drugo, živela sam kod babe. Moj otac je bio Amerikanac. Doveli su ga ovde kad je imao dvadeset i neku godinu. Nije ni znao srpski, oženili su ga mojom majkom koja je bila lepa devojka” – rekla je Mira.

Otac joj je nakon rata odselio u Ameiku, obećao papire njenoj majci i njoj, ali se onda desilo nešto jako neočekivano:”Moji ujaci nisu dali. I tako, mi ne odosmo. Onda je majka otišla u Beograd, gde se zaposlila. Kada su zatvorili granice između Srbije i Hrvatske, ona je ostala u Beogradu, ja u Erdeviku, gde sam i rođena, kod babe i tetke po ocu, koja je takođe došla iz Amerike i slabo govorila srpski. Te dve žene su se strahovito svađale, a ja sam živela u tome i u čežnji za majkom. Zbog njih dve, bake i tetke, nikada nisam naučila engleski – seća se Mira Banjac. Ostatak ove priče, možete da pronađete ovde.

Preporučeno