Udanašnjem članku ćemo pisati o legedarnoj prvoj dami Jugoslavije .Jovanka Broz, bivša prva dama Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, često je zanemarena kao jednostavno supruga Josipa Broza Tita. Međutim, njen doprinos njenoj zemlji je dalekosežan i prevazilazi njenu ulogu supružnika. Jovanka je tokom rata ispoljila izuzetnu snagu i hrabrost i bila na raznim državnim funkcijama. Osim toga, bila je predana studentica i bila je izvanredna akademski, neustrašivo preuzimajući svaki zadatak.

 

 

Jovanka je bila poznata i po svojoj punđi sa potpisom i besprekornom stilu. Poreklom iz ugledne ličke porodice Budisavljević, pridružila se Savezu komunističke omladine (SKOJ) nakon jugoslovenske okupacije 1941. Potom je radila u Narodnooslobodilačkom pokretu (NOP), a u ljeto 1942. godine pristupila Prvoj ličkoj ženskoj četi, koja je kasnije postala u sastavu Druge ličke brigade. Cijelo vrijeme rata pratila je Šestu ličku diviziju od Like do Drvara i bila je politički komesar partizanske bolnice. Posle divizije, preselila se u Beograd i Sremski front. Uprkos tome što je tokom rata dva puta zadobila povrede, odlikovana je za hrabrost i Ordenom za hrabrost.

 

 

Godine 1945. preselila se u Beograd da bi preuzela dužnost Titove sekretarice i vođenja njegovog domaćinstva u Užičkoj 15 i Belom dvoru. Nakon Titove operacije 1947. njihov odnos je postao čvršći, a njih dvoje su na kraju stupili u romantičnu vezu. Vjenčali su se 15. aprila 1952. i objavili svoj brak u septembru iste godine. Diplomirala je književnost, ali je morala prekinuti studije zbog raznih obaveza. Napustila je JNA u činu potpukovnika 1953. Udala se za Tita kada je imala 28 godina, a on 60. Zadnje tri godine njegovog života nije joj bilo dozvoljeno da ga posjećuje. Nakon Titove smrti, odvedena je iz svog doma u Užičkoj 15 u spavaćici i nije mogla da ponese lične stvari.

 

 

Nakon događaja, Jovanka je zatvorena u zapuštenu vilu na Dedinju, gde je stavljena u kućni pritvor. Vila nije imala odgovarajuće grijanje i bila je u stalnom zapuštenom stanju sa čestim propuštanjem. Jovanki je uskraćen pristup ličnim dokumentima i zdravstvenoj knjižici, a od 2007. godine je zatvorena u svojoj kući. U jednom od novijih intervjua, Jovanka je izjavila da ne planira da napušta kuću zbog nedostatka sredstava i nespremnosti. da nanese štetu drugima svojom patnjom.

Ona je ispričala monoton raspored svog siromašnog načina života, ali je napomenula da su se neki aspekti njene situacije od tada promijenili. Uprkos tome što je nastavila da uživa u čitanju i muzici, priznala je da se njen život značajno promenio. Pošto je bila potpuno sama i bez pomoći, osjećala je da pravda nije zadovoljena. U 89. godini preminula je u Beogradu 2013. od srčanog udara. Živjela je u stanju velike nevolje 33 godine dok je bila u samici, čekajući ostavinsku raspravu kako bi se utvrdilo šta joj pripada nakon što je njen suprug preminuo. Njena poslednja želja bila je da bude sahranjena u Kući cveća pored Tita.

Preporučeno