U jednoj od najistaknutijih utakmica svoje NBA profesije, centar Phoenix Sunsa i najbolji bosanskohercegovački košarkaš Jusuf Nurkić napravio je nesportski potez koji je zasjenio njegov nastup. U Arizoni su Denver Nuggetsi slavili nad Sunsima (119:111) u udarnoj završnici koju je predvodio vješti Nikola Jokić. Ishod utakmice bio je neizvjestan do kraja, kada je nesportskom akcijom Nurkića došlo do preokreta u korist ekipe iz Kolorada.

U utakmici pri rezultatu 114:111 u korist Denvera, Nurkić se fizički obračunao s Jokićem. Udario je Srbina laktom u glavu od čega je ovaj pao na tlo. Kao rezultat ovog postupka, Nurkić je dobio nesportsku osobnu grešku i odmah je udaljen iz igre. Ishod utakmice bio je sve samo ne presuđen kada je Jokić izveo slobodno bacanje, nakon čega su uslijedila dodatna dva poena u igri, čime je na kraju osigurao pobjedu svojoj momčadi. Osoba koja je nečasno udarila Jokića slovi za upletenu u brojne kontroverzne incidente. Njegove provokativne izjave i postupci često su raspirivali neprijateljstvo prema Srbima, pogoršavajući napetosti na tom području.

Dotični je opširno pisao o Srebrenici, Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću. Viđeni su u majicama s imenima vojnika koji su počinili zločine nad nedužnim civilima, a pobjedu su slavili sa zastavom, kako ih nazivaju, Armije BiH. Uz to, veličali su ustašku Pavelićevu džamiju, a vrijeđali Srbe koji žive u Bosni i Hercegovini. Šokantno, od svojih verbalnih napada nisu poštedjeli ni vlastitog oca. Jasno je da Nurkić ne može shvatiti da je epohi rata došao kraj. Stanovnici okolnih regija žele samo miran suživot i prijateljske odnose sa svojim susjednim zajednicama.

2017. godine, prije izricanja presude Ratku Mladiću, na Facebooku je izvjesna osoba objavila zapanjujuću poruku. Ova je poruka izazvala veliku pometnju među građanima Srbije, rasplamsavši ih od strasti i bijesa. Teret razočaranja je golem, a bol gotovo nepodnošljiva. Naša se patnja godinama prikazuje, ali svijet je često zatvarao oči. To što se toliko dugo čekalo na suđenje i presudu još je jedna uvreda za žrtve. Kakva god presuda bila, počinitelj nikada neće uistinu dobiti kaznu koju zaslužuje. Međutim, Nurkić nudi mračno uvjeravanje da počinitelje čeka grob i da će ih pravda na kraju stići. Nurkić, inače košarkaš Phoenixa, ljetos se našao u središtu obiteljskog skandala. Preko medija i društvenih mreža žestoko se posvađao s vlastitim ocem s kojim godinama nije razgovarao.

Navodno je tijekom formacije trpio zlostavljanje od oca, a ovaj je navodno bio sklon nasilnim ispadima prema majci. Ove godine, tijekom vjenčanja u Dubrovniku s odabranicom Eminom Đurić, donio je odluku da ne pozove oca. Ova odluka naišla je na salvu uvredljivih riječi obje uključene strane. “Žao mi je što moram reći da nisam mogao utjecati na tu stvar. Osobno, to je za mene izvor velike sramote, a jednako bi trebala biti sramota i za dotičnu javnu osobu. Unatoč svim pohvalama koje je dobio, Vrijedi napomenuti da od 2017. godine više nema odnos s ocem”, otkrio je Hariz Nurkić za Avaz u njihovom razgovoru.

Ispričao je događaje koji su se dogodili u međuvremenu. “Prije pola desetljeća imao sam plućnu emboliju, a Jusuf me nijednom nije posjetio u bolnici. Nikada se nije raspitivao o mojoj financijskoj situaciji, iako je znao da trebam lijek za emboliju. Imao je milijarde dolara, ne samo milijune, već odbijao je komunicirati sa mnom kad je dolazilo do nesporazuma. Nisam sigurna što je uzrokovalo nesuglasice, ali se uzrujao bez ikakvog vidljivog razloga. Cijeli sam život posvetio borbi za svoju obitelj, ali ponekad život ne dopušta sve da se vratiš kako je bilo, iako si to zaslužio.

Preporučeno