– U Srbiji u posljednjih par godina, imamo jako veliki procenat ubistava, ali kada su u pitanju masovna ubistva, prije je situacija bila puno gora po tom pitanju. Danas je tako godišnjica stravičnog masakra koji se desio u Srbiji prije tačno 9 godina. 

Stravična tragedija odigrala se u selima Orom i Martonoš prije devet godina, kada je Rade Šefer, 54-godišnji stanovnik Sente, izveo brutalni masakr u kojem je život izgubilo šest nevinih. Serija ubojstava započela je 17. svibnja 2015., dan nakon vjenčanja njegova sina. Među žrtvama su njegova bivša supruga Roza (47), svekar Jene (74) i Gizela Traćik (68), snaha Natalija Bajtai (25) i njeni roditelji Šandor ( 52) i Karolina (43). Šefer, inače vrsni strijelac i strastveni lovac, izveo je ovaj gnusni čin lovačkom puškom. Drugog dana svadbenog slavlja naprasno je prekinuta ljubavna priča između Vlastimira Šefera i Natalije Bajtai. Zbog nestašice streljiva, Rade nije uspio ostvariti svoj plan atentata na Vlastimira, Natalijinog prvorođenog sina i ženika.

Nesvjestan događaja koji se odvijaju, mladoženja je mirno spavao tijekom ovog burnog trenutka. U kasnijem svjedočenju, Vlastimir Šefer ispričao je mučan susret u kojem se našao na nišanu osobe naoružane oružjem. Međutim, na njegovo iznenađenje, kada je okidač povučen, postalo je očito da nema napunjenog streljiva. Brzo reagirajući, Šefer je potražio utočište iza obližnjeg stabla prije nego što je brzo izašao iz lokala. Dok je bježao, mogao je čuti bijesni glas svog napadača koji je odjekivao zrakom, prijeteći prijeteći:

“Vrati se, jadno dijete, da mogu i tebi dokrajčiti život. Jezivo divljanje koje je pokrenuo Rade počelo je u mirnom selu Orom. Njegova početna meta bila je njegova bivša supruga, ali kada je otkrio da je nema, nemilosrdno je ubio njezine roditelje lovačkom puškom. Ne pokolebavši se, nastavio je put do susjednog sela Martonoš, gdje je nastao kaos među slavljenicima u Bajtaijevoj rezidenciji. Bez oklijevanja je ispalio salvu metaka na razularene posjetitelje. Moja namjera je eliminirati svakoga od vas. Unutar ovog malog sela živio je tek vjenčani par, roditelji mladenke, ali i Roza. Oko 10 sati u kućanstvo je naglo i prijeteće ušao Šefer. Stojeći na vratima, ispustio je bujicu bijesnih povika, izjavljujući svoju namjeru da uništi sve prisutne.

  • Njegovo ubilačko divljanje nastavilo se metodično: prvo je ciljao na snahu, zatim na njezine roditelje i na kraju na bivšu suprugu. Njegovo preživljavanje pripisano je činjenici da je bio u stanju sna. Opisujući horor, ispričao je Žolt Bajtai (27), brat pokojne Natalije. – Događaji koji su se odvijali za mene su još misterij. Spavao sam u zasebnoj nastambi kada su me probudili pucnji i krici. U bunilu sam izašla u dvorište samo da bih se suočila sa jezivim prizorom majke, oca i sestre kako beživotno leže na zemlji. Ove jezive detalje prepričao je Žolt Bajtai (27), mladenkin brat, ispričavši potresno iskustvo.

Emanuel Danjon, francuski državljanin i suprug mladenkine tete, umiješao se i zaustavio nasilničko divljanje Radeta Šefera. U trenutku hrabrosti branio je suprugu i dijete dok ju je Šefer teško ozlijedio. Danjon je Šefera udarcem stolicom po glavi brzo onesposobio, od čega je preminuo. Zbog jasnog čina samoobrane, Danjon je oslobođen bilo kakve pravne optužbe za svoje postupke. Šeferov odnos s bivšom suprugom Rozom bio je zategnut, a negodovanje je iskazivao i prema snahi. Vjerovao je da će budućnost njegovog sina biti mračna zbog majčinog izbora supruge.

Obuzet gorčinom, vukao se za njom i njihovim djetetom u svom automobilu, ne mogavši ​​prihvatiti činjenicu da ga je napustila i potražila utočište kod sestre u Francuskoj. Radeta, koji nije imao kriminalnu prošlost, susjedi su poznavali kao povučenu osobu. Godinu dana prije stravičnog događaja raskinuo je brak s Rozom, smatrajući je odgovornom za sinovljevu vezu s Natalijom, što mu je bila odluka kojom se oštro protivio. Povrh nesretnih okolnosti, Rade je i osobno sudjelovao u svadbenom veselju, neprekidno opijajući cijeli dan.

Štoviše, potaknuo je remetilački incident tijekom događaja. Rade se žestoko posvađao s bivšom suprugom i njihovim sinom Aleksandrom zbog negodovanja prema snahi. Kako su tenzije eskalirale, Rade je pribjegao fizičkom napadu na njih. Kao odgovor, mlađi sin je odmah kontaktirao nadležne, što je rezultiralo dolaskom policije koja je potom Šefera prepratila u policijsku postaju u Kanjiži. Nakon što je saznala da je zamjenica tužiteljice Katarina Segedinski na dužnosti u Osnovnom tužiteljstvu u Senti, policija ju je odmah obavijestila o situaciji oko Šefera, koji je osumnjičen za nasilje u obitelji.

No, unatoč sumnjama, zamjenica tužiteljice Segedinski nije smatrala potrebnim zatražiti Šeferov pritvor. Nakon toga, šef policije je otišao iz postaje oko 6 ujutro i žurno uzeo svoju pušku. Prema riječima onih koji su poznavali Šefera, bio je zaljubljenik u lov, a često se bavio i gađanjem glinenih golubova, gdje je pokazao zavidnu vještinu i zaslužio čak i mjesto za olimpijski tim. Iz Lovačke udruge Senča potvrdili su njegovu nenasilnost, no priznali su da mu je zbog agresivnog ponašanja oduzeto oružje. Vlastimir Šefer i njegov brat Aleksandar su nakon masakra prije mnogo godina otišli s ovih prostora.

Preporučeno