– Za danas smo vanm spremili dvije teme, ali su u biti savjeti koji se mogu iskoristiti za dvije različite biljne kulture. Prvo govorimo o ljuski od jajeta koja je jako dobra i korisna, a u vrtu itekako može dobro da dođe. 

Opće je poznata činjenica da su jaja puna proteina, bitnih vitamina i vitalnih minerala. Upravo zato se smatraju najhranjivijom dostupnom namirnicom. Na globalnoj razini, pojedinci godišnje u prosjeku konzumiraju 150 do 200 jaja. Kakva je situacija s obiljem ljuski jaja? Ljuske jaja nikada ne biste smjeli odbaciti zbog svog sastava koji se prvenstveno sastoji od kristala kalcijevog karbonata koji su složeno povezani s proteinima. Evo pet prijedloga kako učinkovito iskoristiti ljuske jaja u svom vrtu. 1. Dodatak hranjivim tvarima za biljke Tijekom procesa rasta uočeno je da rajčica i paprika doživljavaju najveći gubitak kalcija. Zbog toga se preporuča zdrobiti ljuske jaja i staviti ih u predviđenu rupu za sadnju ovog povrća.

Tijekom jesenske sezone, dok pripremate tlo za zimski san, raspršite zgnječene ljuske jaja po svom vrtu i obradite zemlju. Kada dođe proljeće i sunce počne zračiti toplinom, vaše će biljke izraziti svoju zahvalnost za ovu promišljenu gestu. 2. Iskorijenjivač puževa Puževi su stalni izazov za vrtlare, proždirući svaku salatu koja se usudi niknuti. Međutim, postoji jednostavno rješenje: razbijte ljuske jaja i stvorite zaštitni rub oko svojih biljaka. Budite uvjereni, puževi neće moći prijeći nazubljene rubove ljuski jaja. Ovaj korisni savjet dolazi s naturallivingideas.com. 3. Šalica za sadnice Razbijanjem jajeta otkrit ćete dvije identične ljuske. Kako biste omogućili pravilnu drenažu, probušite male rupice na dnu ovih školjki.

Nastavite s punjenjem školjki zemljom, ubacite sjemenke i vratite ih u kartonske kutije. Za nekoliko tjedana sjeme će brzo proklijati i morate biti strpljivi dok biljka ne postigne prikladnu razinu snage za presađivanje u vrt. Nepotrebno je odvajati sadnicu od ljuske jajeta; umjesto toga posadite cijelu cjelinu u vrt. Tijekom vremena, ljuska će se prirodno razgraditi, osiguravajući bitne hranjive tvari za korijenje. Hrana je oduvijek bila bogat izvor inspiracije za pripovijedanje. Kako biste osigurali preživljavanje malih ptičjih stvorenja tijekom hladnih zimskih mjeseci, jednostavno pospite kombinaciju zdrobljenih ljuski jajeta i hrane za ptice u različite hranilice razbacane po vašem dvorištu.

Ova hranjiva mješavina će ih ojačati, omogućiti im otpornost u izazovnim okolnostima s kojima se susreću. Peti aspekt koji treba uzeti u obzir je estetika. Stavljanjem pažljivo očišćenih ljuski jajeta na okolno tlo, možete stvoriti zadivljujući ukras za svoje cvijeće u saksiji. Ne samo da će ovo poboljšati bujan rast biljaka, već će i učinkovito sakriti tlo, što će rezultirati vizualno privlačnim prikazom. Dodatni tekst: Lisianthus, koji se također naziva eustoma, teksaško zvono, prerijska lincura, tamnoplavi bolero, lažna ruža, japanska ruža i prerijska ruža, svestrana je biljka koja se može uzgajati u zatvorenom prostoru kao sobna biljka ili na otvorenom u vrtu, bilo u zemlji ili u žardinjerama uz drugo cvijeće.

  • Iako je tehnički višegodišnja biljka, obično se tretira kao jednogodišnja biljka i odbacuje se nakon što prestane cvjetati. Lisianthus kao rezani cvijet može krasiti vazu minimalno tjedan dana, a uz redovite izmjene vode svoju ljepotu može zadržati i do dva tjedna. Razmnožavanje liziantusa uključuje dijeljenje reznica u jesenskoj sezoni.

Alternativno, ako se uzgaja iz sjemena, biljci je potrebno otprilike 22 do 24 dana da dostigne zrelost. Za optimalne rezultate preporučljivo je nabaviti sadnice liziantusa koje već imaju pupoljke. Idealno vrijeme za sadnju ovisi o klimatskim uvjetima u regiji. U krajevima sklonim mrazu najbolje je sa sadnjom pričekati da prođe opasnost od mraza, dok u toplijim krajevima sadnja može započeti već u ožujku. Kako bi se osiguralo da biljke liziantusa imaju dovoljno potpore, preporuča se posaditi ih na sunčano mjesto u vrtu, po mogućnosti s malo hlada poslijepodne. Sadnice trebaju biti razmaknute otprilike 15 do 20 centimetara.

Ne preporuča se koristiti male posude za uzgoj, jer se korijenje može zapetljati i spriječiti rast biljke. Kako bi se osigurao optimalan rast liziantusa, preporučljivo je uzgajati ih u dobro dreniranom tlu koje je ili neutralno ili alkalno. Na primjer, cvijeće poput azaleja uspijeva u kiselom tlu. Lisianthus uspijeva u tlu koje održava stalnu razinu vlage, izbjegavajući pretjeranu vlažnost kako bi se spriječio rast gljivica i truleži. Važno ju je redovito zalijevati, ali umjereno.

Kako bi se osigurale čvrste stabljike i ekspanzivno cvjetanje, neophodno je osigurati redovitu prehranu lizianthusu tijekom razdoblja njegovog brzog rasta. Savjetuje se hraniti ovu cvjetnicu svaka dva do tri tjedna posebnim gnojivom za cvijeće koje ima veći sadržaj kalija u usporedbi s dušik. Tijekom zimske sezone potrebno je premjestiti lisianthus u hladnije okruženje s temperaturom od oko 10 stupnjeva. Potrebno je minimalno zalijevanje dok je biljka u fazi mirovanja. Kako bi se pospješio rast bujne i zadivljujuće biljke liziantusa, preporuča se otcijepiti vrh, potičući razvoj više grana.

Budući da cvjetovi mogu postati teški, preporučljivo je pričvrstiti ih neupadljivim prstenovima ili ukrasnim zatvaračima. Lisianthus, sa svojim nježnim i nježnim laticama koje se nježno grle poput pupoljka ruže, praćen ovalnim listovima u različitim nijansama od bijele do ružičaste, kroz povijest je predstavljao duboku i iskrenu čežnju za ljubavlju. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, simbolizam ovog izvrsnog cvijeta lagano je evoluirao, dopuštajući nam da ga sada povezujemo s dodatnim daškom šarma i karizme.

Preporučeno