Rak debelog crijeva se smatra jednom od ajrasprostranjenije bolesti današnjice. Naime , moge osobe koje su nažalost oboljele od ove opake bolesti , imali su simptome koje nisu primjećivali , onosno nisu im davali previše značaja , jer su smatrali da ti siptomi nebi mogli biti povezani sa rakom debelog crijeva.Kada rak debelog crijeva dosegne uznapredovalu fazu, jedan od simptoma koji se može pojaviti  je kašalj.

 

 

Rak debelog crijeva, ili rak debelog crijeva, može se prepoznati po neočekivanoj indikaciji koja se pogoršava tokom noći. Ovaj znak je hronični kašalj, koji je najuočljiviji u kasnim večernjim satima. Medicinski stručnjaci iz “Cancer Research UK” navode da uporni kašalj može biti znak da je rak metastazirao na plućima. Kada dostigne uznapredovalu fazu, kolorektalni karcinom se može proširiti ne samo na pluća, već i na jetru. Tipično, liječnici identificiraju rak debelog crijeva tek kada je uznapredovao do ove faze. Pacijent također može osjetiti dodatne simptome, kao što su: Kratko udahnite. Infekcije koje zahvaćaju donji respiratorni trakt.

 

 

Čin izbacivanja krvi kašljanjem se obično naziva „iskašljavanjem krvi. Nakupljanje tečnosti u torakalnoj šupljini i respiratornim organima. Umor, slabost i gubitak apetita su uobičajeni simptomi kolorektalnog karcinoma. Kako bolest napreduje, ovi simptomi mogu biti praćeni nelagodom ili bolom u desnoj strani abdomena, mučninom, gubitkom težine, nadimanjem abdomena (također poznatim kao ascites), žuticom i svrabom. Stručnjaci “Cancer Research UK” utvrdili su da na vjerovatnoću razvoja kolorektalnog karcinoma utiču različiti elementi, kao što su starost, genetska predispozicija i izbor načina života. Nečija ishrana takođe može doprineti potencijalu za razvoj raka. Najčešći faktori rizika su prekomjerna konzumacija prerađenog i crvenog mesa, gojaznost i nedostatak vlakana u tijelu.

 

 

Preporučeno